Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Ιππουρίς: Ένα από τα αρχαιότερα φυτά στη γη με τρομερές θεραπευτικές ιδιότητες


Επιστημονική ονομασία: Equisetum arvense L.

Συνώνυμα: Equisetum arvense subsp. boreale Bong., Equisetum boreale Bong.

Ελληνική Ονομασία: Ιππουρίς η αρουραία, Εκουιζέτο το αρουραίο

Κοινές Ονομασίες: Αλογονουρά, Ιππουρίδα, Πολυτρίχι, Πολυκόμπι, Κοντυλόχορτο, Πολυτριχιά, Πολυκόνδυλο, Ιππουρίδα των αγρών, Ουρά του αλόγου, Κυπαρισσάκι, bottlebrush, shave grass, scouring rush, horsetail, field horsetail.

Πρόκειται για ένα φυτό το Ιππουρίς που υπάρχει στη γη εδώ και τουλάχιστον 390 εκατομμύρια χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς ενώ πήρε την επιστημονική ονομασία του ως Equisetum από τις λέξεις "equus" (άλογο) και "sacta" (τρίχα) επειδή τα κλαράκια του είναι σκληρά όπως οι τρίχες του αλόγου.

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!


Ο Διοσκουρίδης έλεγε ότι το Ιππουρίς κοπανισμένο και επαλειμμένο θεραπεύει τελείως τις πληγές και για αυτό χρησιμοποιούταν σαν επουλωτικό. 

Στο παρελθόν χρησιμοποιείτο για το γυάλισμα των μετάλλων και του ξύλου. Αυτό γιατί έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε πυρίτιο που ενεργεί σαν λειαντικό μέσο.Το αγγλικό του όνομα, bottlebrush σημαίνει ότι χρησιμοποιούταν σαν βούρτσα για μπουκάλια. Το Ιππουρίς δενόταν στις ουρές των ζώων για να τα βοηθά να διώχνουν τα έντομα, για αυτό λεγόταν στα αγγλικά και horsetail(αλογοουρά).

Το Ιππουρίς περιέχει μεγάλες ποσότητες πυριτικού οξέος και αλάτων, φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, αλκαλοειδή, σαπωνίνες, στερόλες, τανίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, θείο.

Μάλιστα τη θεραπευτική του αποτελεσματικότητα την οφείλει στο ότι αυτή η μεγάλη περιεκτικότητα σε πυρίτιο, μπορεί να απορροφηθεί γρήγορα από τον οργανισμό επειδή είναι πολύ ευδιάλυτο.

Τοξικότητα:

Όλα τα άλλα είδη του Equisetum είναι τοξικά. 

Μεγάλες ποσότητες του Ιππουρίς μπορεί να είναι τοξικές. Αυτό επειδή περιέχει το ένζυμο θειαμινάση, μια ουσία που μπορεί να στερήσει στο σώμα της βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σε μικρές ποσότητες το ένζυμο αυτό δεν κάνει κακό στους ανθρώπους όταν αυτοί καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β, αν και μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. 

Το ένζυμο καταστρέφεται από τη θερμότητα ή την αφυδάτωση.

Το Ιππουρίς περιέχει εκουιζετικό οξύ, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ταυτόσημο με το ακονιτικό οξύ (aconitic acid). Αυτή η ουσία είναι ισχυρό ηρεμιστικό για τα νεύρα και την καρδιά. Σε κάθε περίπτωση η εσωτερική χρήση του βοτάνου καλό είναι να γίνεται με μέτρο και για ελεγχόμενα χρονικά διαστήματα. 


Οι χρήσεις και η θεραπευτικές δράσεις του Ιππουρίς είναι πάρα πολλές καθώς σταματά την αιμορραγία των πληγών, τη ρινορραγία και τις αιμοπτύσεις.


  • Συντελεί στην επιτάχυνση της αποκατάστασης του κατεστραμμένου συνδετικού ιστού καλυτερεύοντας την ισχύ του και την ελαστικότητα του.
  • Το αφέψημα του Ιππουρίς προστιθέμενο στο νερό του μπάνιου βοηθά στην αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, καθώς και σε παθήσεις που προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και ο έρπητας.
  • Έχει ευεργετική επίδραση γενικώς στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδας, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες ογκώσεις των ποδιών.
  • Επιπλέον είναι από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών προβλημάτων, και βοηθάει τις αναπνευστικές παθήσεις, τη χρόνια βρογχίτιδα και φυματίωση, την αναιμία, εξασθένηση του οργανισμού.
  • Το διοξείδιο του πυριτίου που περιέχει το Ιππουρίς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου και εμποδίζει την εναπόθεση λιπιδίων στις αρτηρίες για αυτό προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση, και βοηθάει ασθένειες του στήθους, όπως το εμφύσημα.

Παρασκευή και δοσολογία

Παρασκευάζεται ως έγχυμα. 

Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρό Ιππουρίς και το αφήνουμε 15-20 λεπτά. Το ρόφημα αυτό πρέπει να πίνεται 3 φορές την ημέρα.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε με εκουϊζέτο ένα λουτρό που έχει καλά αποτελέσματα για τον ρευματικό πόνο και τις χιονίστρες. Μουλιάζουμε 100 γραμμάρια Ιππουρίς σε καυτό νερό για μία ώρα και ρίχνουμε το νερό αυτό στο νερό του μπάνιου.


Αντενδείξεις:

Απαγορεύεται η χρήση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. 

Δεν επιτρέπεται η χρήση για περισσότερο από 6 εβδομάδες γιατί μπορεί προκαλέσει ερεθισμό του πεπτικού.Το Ιππουρίς δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram