Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πώς να φτιάξετε με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες

Με έξυπνες αντικαταστάσεις μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά η θρεπτική αξία της μαγειρίτσας και να μειωθούν οι θερμίδες, η χοληστερόλη και τα κορεσμένα λιπαρά της.


Τι συνιστά ένας Έλληνας ειδικός

 
Αν έχετε αυξημένη χοληστερόλη, προσέχετε τη διατροφή σας ή απλώς δεν σας αρέσει το αρνί, δεν χρειάζεται να προβληματίζεστε για το τι θα φάτε το βράδυ της Ανάστασης. Μπορείτε κάλλιστα να απολαύσετε τη μαγειρίτσα σας, αλλά σε μια διαφορετική και πολύ πιο υγιεινή μορφή απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει.

«Μια ελαφριά κρεατόσουπα μετά από μια μικρή ή μεγάλη περίοδο νηστείας είναι ιδανική για να προετοιμαστεί ο οργανισμός για τη μετάβαση στο εξαιρετικά πλούσιο (αναλογικά) τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα»α.

Βέβαια, προσθέτει, η παραδοσιακή μαγειρίτσα με τα εντόσθια και την συκωταριά από το αρνί δεν μπορεί να θεωρηθεί και πολύ «ελαφριά» κρεατόσουπα. «Και τα δύο περιέχουν πάρα πολλά λιπαρά και χοληστερόλη. Έτσι, ανά μερίδα (περίπου 300 γρ.) η παραδοσιακή μαγειρίτσα μπορεί να δώσει τουλάχιστον 580 θερμίδες και πάνω από 30 γραμμάρια λίπους», εξηγεί.


Τα καλά νέα είναι ότι μπορεί να βελτιωθεί πολύ η θρεπτική αξία της με μερικές έξυπνες αντικαταστάσεις. Αν τις εφαρμόσετε όλες, ασφαλώς η γεύση δεν θα είναι η ίδια. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν θα είναι πεντανόστιμη η νέα της εκδοχή. Ο κ. Δημοσθενόπουλος συνιστά τα εξής:
Αντικαταστήστε το αρνί με το κοτόπουλο

Αντί για αρνίσια εντόσθια και συκωταριά, δοκιμάστε την μαγειρίτσα με εντόσθια, συκωτάκια και μπούτι κοτόπουλο. Υπάρχουν αρκετές συνταγές στο διαδίκτυο τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσετε ως βάση.

Για ακόμα λιγότερα λιπαρά, να βάλετε στήθος από το κοτόπουλο (έχει σχεδόν τα μισά λιπαρά απ’ όσα το μπούτι). Ζεματίστε τα εντόσθια και τα συκωτάκια και ύστερα ψιλοκόψτε τα. Να ψιλοκόψετε και το κρέας του κοτόπουλου, όπως θα κάνατε στην παραδοσιακή μαγειρίτσα.

Μία άλλη θαυμάσια ιδέα είναι η μαγειρίτσα με μανιτάρια για χορτοφάγους. Αυτή είναι η πιο υγιεινή εκδοχή της μαγειρίτσας απ’ όλες και κάτι εντελώς ξεχωριστό.

Τσιγαρίστε έξυπνα

Σίγουρα το καλό τσιγάρισμα προσθέτει γεύση στο φαγητό. Δεν χρειάζεται όμως να γίνεται με πολύ λάδι, ούτε βιαστικά. Για να μην επιβαρύνετε τη μαγειρίτσα, να χρησιμοποιήσετε ελάχιστο ελαιόλαδο. Μία κουταλιά ή το πολύ 2 κουταλιές της σούπας είναι υπεραρκετές για να τσιγαρίσετε το κρεμμύδι και τα κρεατικά.

Φροντίστε η φωτιά να είναι μέτρια, ώστε να μην κάψει το λάδι και αυξηθούν τα κορεσμένα λιπαρά στο φαγητό σας.

Εναλλακτικά, να τσιγαρίσετε τα λαχανικά και το κρέας σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο ζωμό κοτόπουλο. Βεβαιωθείτε μόνο ότι θα βάζετε πολύ μικρή ποσότητα κάθε φορά (1 ή το πολύ 2 κουταλιές της σούπας). Να προσθέτετε υγρασία στο τηγάνι μόνο όταν εξατμίζεται η προηγούμενη, έως ότου αποκτήσουν ωραίο χρώμα τα λαχανικά και το κοτόπουλο, χωρίς να βράσουν.
Μειώστε τα αυγά

Μαγειρίτσα χωρίς αυγά, δεν γίνεται. Δεν χρειάζεται όμως να περιέχει πολλά ολόκληρα αυγά. Αφήστε 1 ολόκληρο αυγό απ’ όσα λέει η συνταγή σας και αντικαταστήστε τα υπόλοιπα με ασπράδια.


Χρειάζεστε το ασπράδι από 2 αυγά, για κάθε 1 ολόκληρο αυγό που θα αφαιρέσετε. Αν προτιμάτε το έτοιμο ασπράδι του εμπορίου, βάλτε 1/4 του φλιτζανιού του τσαγιού για κάθε 1 ολόκληρο αυγό που θα αφαιρέσετε από το αυγολέμονο.
Τονώστε τη γεύση

Για να κάνετε ακόμα πιο νόστιμη, δώστε έμφαση στα μυρωδικά που θα βάλετε στη μαγειρίτσα σας. Η παραδοσιακή μαγειρίτσα περιέχει φρέσκο και ξερό κρεμμύδι και άνηθο. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο λευκό κρασί, δεντρολίβανο, δάφνη, σκόρδο, ίσως έναν κύβο κοτόπουλου, λαχανικών ή μυρωδικών.

Να θυμάστε πως αν αυξήσετε αρκετά τα μυρωδικά στη μαγειρίτσα σας, μπορεί να γίνει πολύ νόστιμη και με λιγότερο αλάτι.

«Με όλες τις προαναφερθείσες αλλαγές μπορεί να μειωθούν οι θερμίδες κατά 150 έως 200 ανά μερίδα». «Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μειώνονται επίσης σε ικανοποιητικό βαθμό η διαιτητική χοληστερόλη και το κορεσμένο λίπος».

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook