Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Πώς να φτιάξουμε ψωμί έκτακτης ανάγκης

 


Το ψωμί είναι ένα από τα βασικά στοιχειά της διατροφής μας. 

Χρειάζεται όμως φούρνο και διάφορα υλικά που ίσως να μην έχουμε όλοι στο σπίτι. Τι γίνετε όμως σε μια έκτακτη κατάσταση ανάγκης; Θέλουμε ένα ψωμί που να παρασκευάζεται γρήγορα, να χρησιμοποιεί τα λιγότερα υλικά και να μπορεί να μαγειρευτεί οπουδήποτε.



Για το σκοπό αυτό μπορούμε να αξιοποιήσουμε την γνώση των λαών εκείνων που βίωσαν συχνές και μεγάλες σε διάρκεια περιόδους κρίσεων και πείνας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το τσαπάτι, ένα αζύμωτο πλατύ ψωμί που συναντάμε στη Νότια Ασία και είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής τροφή για τους Ινδούς.

Υλικά για 10 τσαπάτι:

– Δυο κούπες αλεύρι ολικής άλεσης.

– Μισή κούπα νερό.

– Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Οδηγίες παρασκευής σε 4 βήματα:


Βήμα 1: Βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ.

Βήμα 2: Προσθέτουμε το νερό και αρχίζουμε να το αναμειγνύουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Μετά καλύπτουμε το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Βήμα 3: Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 ίσα κομμάτια και σχηματίζοντας μικρά μπαλάκια. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας με αλεύρι και στην συνέχεια το απλώνουμε με ένα πλάστη ή εναλλακτικά με ένα μπουκάλι, φτιάχνοντας λεπτά πιτάκια με διάμετρο 12 εκατοστών.

Βήμα 4: Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Στην συνέχεια όμως χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή. Βάζουμε ένα πιτάκι στο τηγάνι και το αφήνουμε, μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει. Μετά το γυρίζουμε και το ψήνουμε και από την άλλη πλευρά. Το ψωμί μας είναι έτοιμο όταν φουσκώσει και εμφανιστούν καφέ σημάδια στην κάτω πλευρά.

Το τσαπάτι είναι νόστιμο και υγιεινό και αποτελεί το παραδοσιακό ψωμί στην Ινδία. Με αυτό συνοδεύουν ιδανικά τα φαγητά τους, ενώ το χρησιμοποιούν και για τα σάντουιτς.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook