Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς

 

Η μανταρινιά είναι ένα από τα πιο αγαπημένα εσπεριδοειδή δέντρα, μαζί με την πορτοκαλιά και τη λεμονιά, που λατρεύουμε για τους νόστιμους ζουμερούς καρπούς του, τα μανταρίνια. 

Οι καρποί του μανταρινιού τρώγονται φρέσκοι, χρησιμοποιούνται σε χυμούς καθώς επίσης για τη δημουργία γλυκού του κουταλιού. Τα μανταρίνια θεωρούνται καρποί με σημαντική διατροφική αξία, καθώς αποτελούν πλούσια πηγή βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. 

Μπορούμε να φυτέψουμε μανταρινιά στον κήπο, στην αυλή και σε γλάστρα για να δώσουμε μία ξεχωριστή νότα εσποεριδοειδών στο μπαλκόνι μας.

 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ας μάθουμε λοιπόν τις πιο χρήσιμες πληροφορίες για την φροντίδα και την καλλιέργεια της μανταρινιάς.


Ποιες είναι οι κυριότερες ποικιλίες μανταρινιάς;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιάς που μπορούμε να επιλέξουμε για να φυτέψουμε. 

Η πιο δημοφιλής ποικιλία μανταρινιάς θεωρείται η Κλημεντίνη, με καρπούς σχετικά μικρού μεγέθους, αρωματικούς, πολύ γευστικούς και με λίγους σπόρους, που ωριμάζει στα τέλη του φθινοπώρου. Επίσης, η Νόβα είναι μια εξαρετική πρώιμη ποικιλία μανταρινιάς με πολύ γευστικούς καρπούς που ωριμάζει Νοέμβριο-Δεκέμβριο. 

Το κοινό μεσογειακό μανταρίνι είναι αρωματικό με γλυκιά γεύση και λεπτό φλοιό που ωριμάζει αρχές του χρόνου. Επίσης γνωστή ποικιλία μανταρινιάς είναι η όψιμη ποικιλία Ανκόρ με πλακέ σχήμα που ωριμάζει Μάρτιο-Απρίλιο. 

Σε ποιες συνθήκες καλλιεργούνται τα μανταρίνια

Η μανταρινιά, όπως και τα περισσότερα εσπεριδοειδή, ευδοκιμεί σε μέση σύστασης εδάφη που διαθέτουν καλή γονιμότητα και ικανοποιητική αποστράγγιση. 

Αν και η μανταρινιά είναι το πιο ανθεκτικό σε ψύχος από τα εσπεριδοειδή, ο καρπός της, λόγω του μικρού μεγέθους και του λεπτού φλοιού είναι πιο ευαίσθητος. Οι δυνατοί βοριάδες, το χαλάζι και το χιόνι προκαλούν καταστροφές στη βλάστηση και στην παραγωγή των καρπών της μανταρινιάς. Αντίθετα, οι καρποί της μανταρινιάς είναι πιο ανθεκτικοί σε υψηλές θερμοκρασίες αν και όταν είναι άμεσα εκτεθειμένοι στον ήλιο ίσως εμφανίσουν ηλιεγκαύματα. 


Τι απαιτήσεις σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της μανταρινιάς

Ποτίζουμε συχνά τις μανταρινιές

Ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, η μανταρινιά χρειάζεται συχνό πότισμα, κάθε 2-3 μέρες, ενώ την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου ποτίζουμε μια φορά τη βδομάδα. 

Προσέχουμε και εξασφαλίζουμε καλό πότισμα για τα νεαρά δενδρύλλια μανταρινιάς για να αναπτύξουν πλούσιο ριζικό σύστημα. Σχετικά με τη λίπανση της μανταρινιάς, πραγματοποιούμε τρεις λιπάνσεις κατά την περίοδο της καλλιέργειας, στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού με πλήρες βιολογικό λίπασμα και μια τρίτη λίπανση φθινόπωρο με βιολογικό λίπασμα υψηλής περιεκτικότητας σε κάλιο. Ενδεικτικά για μανταρινιές εικοσαετίας, προσθέτουμε είναι 1-1,5 κιλό λίπασμα την κάθε φορά. 

Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την μανταρινιά;

Οι πιο σημαντικές εντομολογικές ασθένειες της μανταρινιάς είναι η μελίγκρα, η βαμβακάδα, η κόκκινη ψώρα και η μύγα της Μεσογείου και τις αντιμετωπίζουμε με οικολογικά σκευάσματα όπως ο θερινός πολτός, η φυσική πυρεθρίνη και οι σάπωνες αλάτων λιπαρών οξέων καλίου που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. 

Επίσης, στις πορτοκαλιές συναντάμε το σύμπτωμα της κομμίωσης (έκκριση κόλλας) που οφείλεται στον μύκητα φυτόφθορα (Phytopthora) που επιβιώνει στο έδαφος και εκδηλώνεται στην βάση του κορμού (λαιμός) του δέντρου καθώς και στις ρίζες. Για την βιολογική αντιμετώπιση του μύκητα φυτόφθορα, αλείφουμε τον κορμό του δέντρου μέχρι ένα μέτρο με βορδιγάλιο πολτό (γαλαζόπετρα με ασβέστη) και φροντίζουμε η βάση του κορμού του δέντρου να μην έρχεται σε επαφή με το νερό άρδευσης. 

Πώς γίνεται το κλάδεμα της μανταρινιάς

Κλαδεύουμε τη μανταρινιά, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, μετά το τέλος της καρποφορίας της. Ο ακριβής χρόνος που θα πραγματοποιήσουμε το κλάδεμα σχετίζεται κυρίως με την ποικιλία της πορτοκαλιάς και τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. 

Πραγματοποιούμε συνήθως κάθε χρόνο ελαφρύ κλάδεμα διατηρώντας την μανταρινιά σε κυπελλοειδές σχήμα, απομακρύνοντας τόσο τους αδύνατους βλαστούς και τους λαίμαργους από το εσωτερικό της κόμης. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε καλό αερισμό και φωτισμό στο δένδρο μας και την διατηρούμε και σε σχετικά χαμηλό ύψος. Παράλληλα, αφαιρούμε την πλάγια χαμηλή βλάστηση (ποδιές) που έχει εξασθενήσει για να δυναμώσουμε την ανάπτυξη και καρποφορία της υπόλοιπης βλάστησης. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες για κλάδεμα μανταρινιάς στο σχετικό άρθρο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. 

Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μανταρινιάς

Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά μανταρινιάς, πρέπει να εμβολιάσουμε τις επιθυμητές ποικιλίες μανταρινιάς σε κατάλληλα υποκείμενα. Συγκεκριμένα, ο πο δημοφιλής τρόπος εμβολιασμού της μανταρινιάς είναι η μέθοδος ενοφθαλμισμού με Τ ή με ανεστραμμένο Τ. Κατάλληλη εποχή για να εμβολιάσουμε την μανταρινιάς μας είναι την περίοδο της άνοιξης Μάρτιο και Απρίλιο καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου. Πάντως, η μανταρινιά μπορεί να πολλαπλασιαστεί σχετικά εύκολα και με μοσχεύματα μήκους 15-20 εκατοστών που παίρνουμε απο υγιείς δυνατούς βλαστούς. 

Τελος, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν φυτέψουμε ένα σπορο μανταρινιού, η μανταρινιά που θα προκύψει δεν θα παράγει μανταρίνια της ίδιας ποικιλίας με τον σπόρο που φυτέψαμε και κάποια στιγμή θα πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή μανταρινιάς. 


Και ένα τελευταίο μυστικό για την μανταρινιά 

μανταρίνια είναι ευαίσθητα σε σκασίματα και εμφάνιση κηλίδων στους καρπούς λόγω απότομων μεταβολών θερμοκρασίας και υγρασίας. Γιαυτό είναι και την διάρκεια της καρποφορίας, είναι σημαντικό να κάνουμε σταθερά ποτίσματα καθώς και να τα ψεκάζουμε με οικολογικό διάλυμα ασβεστίου για να αυξήσουμε τη σταθερότητα του φλοιού του μανταρινιού