Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κυπαρισσάκι το Κρητικό Θεραπευτικό Βότανο(Ιδιότητες)


Κυπαρισσάκι βότανο.

Συστατικά-χαρακτήρας:

Είναι έντονα αρωματικό, φαρμακευτικό και μελισσοτροφικό φυτό.

Από αυτό λαμβάνεται αιθέριο έλαιο με απόσταξη από τα άνθη, φύλλα και κλαδιά και την καλύτερη ποιότητα την δίνουν τα αποξηραμένα φυτά. Το αιθέριο έλαιο περιέχει βερβενόλη 11,8%, θυμόλη 10,8%, οξείδιο καρυοφυλίνης, βορνεόλη 9,3% και μυρτενάλη 7,1%.

Θεραπευτικές ιδιότητες και ενδείξεις:

Το υπέργειο τμήμα θεωρείται διουρητικό, λιθοδιαλυτικό και αντιυπερχλωρυδριακό. 
Στην Κρήτη, θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικό βότανο για τις πέτρες στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη και σήμερα χρησιμοποιείται πολύ σε βοτανικά μείγματα ή μόνο του για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Το αφέψημα του φυτού χρησιμοποιείται κατά της ξινίλας του στομάχου, πεπτικών ελκών, εντερικών σκουληκιών, κρυολογήματα και ναυτία ταξιδιωτών.

Δρα ως ορεκτικό και βοηθά στη χώνεψη εξουδετερώνοντας τα αέρια. Αυξάνει την εφίδρωση και έχει αποχρεμπτική δράση.

Διεγείρει και τονώνει τον οργανισμό και ωφελεί σε ζάλη.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή ιατρική ο πολύκομπος έχει ευεργετική επίδραση στο ουροποιητικό σύστημα και για αυτό ενδείκνυται, στις καταστάσεις κυστίτιδας, ουρηθρίτιδα, τις παθήσεις και φλεγμονές των νεφρών, στη φλεγμονή του προστάτη, στην κατακράτηση υγρών και τις χρόνιες παθήσεις των ποδιών. Θεωρείται από τα καλύτερα βότανα για τη θεραπεία των ρευματικών αρθριτικών.

Είναι επίσης αιμοστατικό ,καθαρτικό, αντιδιαβητικό και αντιδιαρροϊκό. Προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρυνση,την αμνησία και τον καρκίνο και βοηθά την απορρόφηση του ασβεστίου.

Εξωτερική χρήση: Έκχυμα ή χυμός του βοτάνου σταματά την αιμορραγία των πληγών και τη ρινορραγία. Το αφέψημά του στο νερό του μπάνιου ή σε ποδόλουτρα βοηθά στη γρηγορότερη ίαση και αποθεραπεία των διαστρεμμάτων και των καταγμάτων, καθώς και σε παθήσεις που προκαλούν ερεθισμούς και φλεγμονές του δέρματος, όπως το έκζεμα και ο έρπητας.

Συνιστώμενη ημερήσια δόση: Βράζουμε το νερό μαζί με 1 κουταλάκι (του γλυκού) πολύκομπο για 5’ λεπτά. Σταματάμε τον βρασμό και το αφήνουμε για 8’-10’ λεπτά, σουρώνουμε και σερβίρουμε. Πίνουμε 2-3 κούπες του τσαγιού ημερησίως.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram