Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κιντέατα για όλες τις ασθένειες! Κάτι ξέρουν οι Πόντιοι που το τρώνε...

 
Αγαπημένη τροφή των Ποντίων τα κιντέατα, οι γνωστές σε όλους μας τσουκνίδες. Η λέξη κινθέα (στον πληθυντικό κινθέατα), προέρχεται από το αρχαίο ουσιαστικό κνίδη και σημαίνει τσουκνίδα.

Για να μαζέψετε τσουκνίδες είναι απαραίτητο να φοράτε γάντια γιατί όταν ακουμπούν στο δέρμα προκαλούν εξάνθημα με τσούξιμο και φαγούρα (κνησμό).

Καλύτερες είναι αυτές που βρίσκονται στους αγρούς, μακριά από τη μόλυνση της πόλης. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό, τσουκνίδες (φρέσκες και αποξηραμένες) μπορείτε να βρείτε και στο εμπόριο.

Τι προσφέρουν στον οργανισμό μας

Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης την είχε χαρακτηρίσει πριν από 2.500 χρόνια «πανάκεια», δηλαδή την είχε εντάξει στα φυτά που κάνουν για όλες τις ασθένειες. Και είναι γεγονός ότι η τσουκνίδα πέρα από τις ευεργετικές της ιδιότητες δεν προκαλεί καμία παρενέργεια. Δικαίως μπορεί να θεωρηθεί φαρμακευτικό φυτό.

Είναι πλούσιο σε μεταλλικά άλατα σε ασβέστιο, χαλκό, χλώριο, κάλιο, πυρίτιο, νάτριο και σίδηρο. Το είδος που απαντάται στη χώρα μας θεωρείται εξαιρετικό, δεν είναι δηλητηριώδες και λειτουργεί εξαιρετικά σαν σύμμαχος κατά πολλών ασθενειών.

Η τσουκνίδα έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, αυξάνει την αιμογλομπίνη, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος, και σαν ρόφημα μπορεί να κατεβάσει την πίεση αλλά και το σάκχαρο στο αίμα. Χάρη σε αυτές τις ιδιότητες, η τσουκνίδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια μεγάλη γκάμα παθήσεων και ασθενειών.

Έτσι από τα παλιά χρόνια μέχρι σήμερα έδιναν αφέψημα τσουκνίδας όταν κάποιος είχε αιμορραγία, διάρροια (ακόμη και εάν είχε διάρροια από χολέρα), όταν οι γυναίκες κατά την περίοδο πονούσαν ή είχαν υπερβολικά έμμηνα, για να ανακουφίσουν από τις αιμορροΐδες, από την ποδάγρα, από τα εκζέματα στο δέρμα και πολλά άλλα. Την έδιναν επίσης σαν ελαφρύ διουρητικό, για τα προβλήματα στα νεφρά αλλά και για τους ρευματισμούς.

Οι βρασμένοι σπόροι τσουκνίδας κάνουν καλό στο συκώτι, στη χολή, στην αρτηριοσκλήρυνση, βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, ενώ λειτουργούν και σαν καθαρτικό. Επίσης όταν πονάει το στομάχι μας από γαστρίτιδα ή από υπερέκκριση πεπτικών υγρών το αφέψημα αυτό βοηθάει και ανακουφίζει.

Στην τσουκνίδα έχουν ανακαλυφθεί δραστικές βιολογικές ουσίες παρόμοιες με τις θηλυκές ορμόνες των γυναικών. Έτσι η τσουκνίδα είναι ένα από τα καλύτερα φυσικά μέσα για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών ασθενειών ή προβλημάτων (από την περίοδο μέχρι τις αιμορραγίες μετά τον τοκετό.) Μόνο σε περιπτώσεις αδενωμάτων της μήτρας ΔΕΝ συνίσταται να λαμβάνονται σκευάσματα τσουκνίδας.

Πώς καταναλώνουμε τις τσουκνίδες

Τις τσουκνίδες μπορούμε να τις καταναλώσουμε σαν σαλάτα βραστή, με λάδι και λεμόνι, μπορούμε ωστόσο να φτιάξουμε και ρόφημα με τσουκνίδες.

Ρόφημα τσουκνίδας

Προσθέτουμε 2 κ.σ. φύλλα τσουκνίδας φρέσκα ή 1 κ.γ. αποξηραμένα σε μια κούπα βραστό νερό. Ρίχνουμε μερικές σταγόνες λεμόνι, ένα ξυλαράκι κανέλλας και ένα κ.γ. μέλι. Το αφήνουμε σκεπασμένο για 15΄ και το πίνουμε.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
 Ακολουθήστε μας στο Facebook