Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Η ελληνική φιλοσοφία για την ευεξία και την ευημερία


 Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Ας εστιάσουμε στην ελληνική φιλοσοφία για την ευεξία και την ευημερία, η οποία διαμορφώθηκε ήδη από την αρχαιότητα.

-Πόσο σημαντική ήταν η υγεία για τους Αρχαίους Έλληνες.
-Τι διδάσκει η αρχαία ελληνική φιλοσοφία για την ουσιαστική επαφή.

Η υγεία θεωρούνταν το πολυτιμότερο αγαθό και ο Ιπποκράτης το επιβεβαιώνει: «Δεν ωφελεί σε τίποτα να έχεις πλούτη, ούτε κανένα αγαθό χωρίς την υγεία» και ακόμη «η υγεία είναι η μεγαλύτερη αξία για τον άνθρωπο». Γι’ αυτό το λόγο, οι αρχαίοι Έλληνες τη θεοποίησαν. Ήδη από τον 5° αιώνα αναπτύχθηκε λατρεία της θεάς Υγείας, λατρεμένη κόρη του θεού της ιατρικής, Ασκληπιού, του κυρίαρχου θεραπευτή θεού που λατρεύτηκε σε ξεχωριστούς ναούς και ιερά σε όλη την Ελλάδα.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που συνειδητοποίησαν ότι υγεία και ασθένεια είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών και ότι εξαρτώνται από το φυσικό και το κοινωνικό περιβάλλον, καθώς και από την ανθρώπινη συμπεριφορά. Σύμφωνα με τους Πυθαγόρειους, η υγεία χαρακτηρίζεται από αρμονία και ισορροπία, στοιχεία που αποτελούσαν και το σκοπό της ζωής του ανθρώπου. Κατά τον Ιπποκράτη, δίαιτα και γυμναστική έπαιζαν σημαντικότατο ρόλο στην υγεία. Το ιδεώδες για το άτομο είναι να φτάσει σε μια ισορροπία τροφής και σωματικής άσκησης, που δεν είναι εύκολο όμως να επιτευχθεί. Ακριβώς αυτή η ισορροπία είναι που διασφαλίζει την υγεία, ενώ η δυσαρμονία μεταξύ τους προκαλεί την αρρώστια.

Ο αθλητισμός εμφανίζεται στην αρχαία Ελλάδα ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους. Αρχικά, οι αγώνες γίνονταν προς τιμήν των θεών για τη διασκέδαση των θεατών. Αργότερα συνδυάστηκαν με την απονομή βραβείων. Έτσι, η άσκηση έγινε πιο συστηματική και οργανωμένη. Στους κλασικούς χρόνους, η γυμναστική αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο της σπαρτιατικής και αθηναϊκής αγωγής. Γρήγορα έγινε αντιληπτό από γιατρούς, γυμναστές και φιλοσόφους ότι η άσκηση συντελούσε στην ισχυροποίηση της υγείας. Κοινή διαπίστωση όλων των συγγραφέων είναι ότι άσκηση χαρίζει ομορφιά, δύναμη, αντοχή, ευκινησία, συμμετρικό σώμα, σωματική και πνευματική ευεξία. Αντίθετα η έλλειψή της κάνει τον άνθρωπο νωθρό, παχύσαρκο και δυσκίνητο. Επίσης, όλοι συμφωνούν ότι η υπερβολική και εξαντλητική άσκηση δε βοηθά στην ανάπτυξη και προτείνεται η απλή και η σύμμετρη ως κατάλληλη.

Εκτός από τη συμβολή της γυμναστικής στην υγεία του ανθρώπου, έγινε αντιληπτό ήδη από την αρχαιότητα πως και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και στην πρόληψη και θεραπεία των νοσημάτων. Οι διαιτητικές γνώσεις και απόψεις της λαϊκής παράδοσης αναφέρονται στο ποιες τροφές πρέπει να καταναλώνονται και ποιες να αποφεύγονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου, τις καιρικές συνθήκες, τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Υπάρχουν επίσης γνώσεις για τρόφιμα κατάλληλα και για τρόφιμα ακατάλληλα κατά τη διάρκεια διάφορων νοσημάτων.


Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία για την ουσιαστική επαφή

Έχει αποδειχθεί ότι η ευεξία και η ευημερία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό και από τις ουσιαστικές σχέσεις και επαφές και αυτό ήταν κάτι που οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναδείξει. Όλοι γνωρίζουμε τη φράση του Αριστοτέλη ότι “Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ζώο” και βασίζεται στη θεωρία του Αριστοτέλη ότι είμαστε κοινωνικά όντα που ανθίζουν σε ομάδες ή κοινότητες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην ανάγκη μας να ανήκουμε κάπου. Σήμερα, ζούμε σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και παρά τα social media, τα emails και τα μηνύματα, έρευνες έχουν δείξει ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν υπερβολικά απομονωμένοι. Η κατάθλιψη και το άγχος παρουσιάζουν αυξητική τάση με αποτέλεσμα μια γενική μείωση της ευεξίας. 


Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία για την ευδαιμονία


Η έντονη ενασχόληση των αρχαίων Ελλήνων με την ευεξία και την ευημερία γίνεται αντιληπτή και στην αναζήτηση της ευδαιμονίας. Όλοι οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, από τον Σωκράτη και μετά, συμφωνούσαν ότι ο τελικός στόχος του ανθρώπου είναι η ευδαιμονία και ότι αυτό που αναζητούν οι άνθρωποι σε κάθε τους πράξη είναι η ευτυχισμένη ζωή. Ο Αριστοτέλης έκανε λόγο για την ευδαιμονία ως υπέρτατο σκοπό στη ζωή του ανθρώπου. Οι πρόγονοί μας στην Αρχαία Ελλάδα μιλούσαν για την “Ευδαιμονία”, την ψυχική δηλαδή σύνδεση με τον αγαθό δαίμονα. Η ευδαιμονία για τους αρχαίους Έλληνες απορρέει από τον σωστό τρόπο ζωής και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Και οι νεότερες όμως έρευνες από τις νευροεπιστήμες επιβεβαιώνουν αυτό που υποστήριζαν οι Έλληνες φιλόσοφοι: η ευτυχία μαθαίνεται κι εξαρτάται από την στάση μας απέναντι στην ζωή. Οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι έχουν πιο ενεργό μετωπιαίο φλοιό από ότι οι πεσσιμιστές. Η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου και η ενεργοποίησή της συνδέεται με την καλή διάθεση και την αισιοδοξία.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook 

το διαβάσαμε ΕΔΩ 

thriveglobal.gr