Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Το Δεντρολίβανο και οι άγνωστες ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό !



Το δενδρολίβανο (αρχ. ελλ. ἀπόσπληνος), γνωστό και ως αρισμαρί...
Η λατινική ονομασία του φυτού Rosmarinus σημαίνει δροσιά της θάλασσας και είναι σύνθετη από τις λέξεις ros (δροσιά) και marinus (θαλάσσιος), γιατί πιστευόταν ότι το φυτό μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς πότισμα, αρκούμενο μόνο στην υγρασία που έρχεται από τη θάλασσα.
Γνωστό φυτό στην αρχαιότητα όταν οι Αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, σε στολισμούς κτηρίων, ναών και ως καύσιμο για θυμίαμα.
Περιέχει τανίνη και αιθέριο έλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη κυρίως από τις κορυφές των ανθοφόρων βλαστών.
Τα άνθη του προτιμώνται από τις μέλισσες και γίνονται πηγή για την παραγωγή μελιού.
Λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε αιθέριο έλαιο, το δεντρολίβανο έχει πολλές επιδράσεις παρόμοιες με αυτές των άλλων φυτών της οικογένειας της μέντας.
Το δεντρολίβανο όμως θεωρείται πιο διεγερτικό από τις άλλες μέντες.

Στην παραδοσιακή λαϊκή ιατρική χρησιμοποιείται:
*για θεραπεία κάθε αρρώστιας των σπλάγχνων
*Καίγοντας ξύλο δεντρολίβανου και σε μορφή καρβουνόσκονης ασπρίζει τα δόντια και θεραπεύει       κάθε αρρώστια των δοντιών.
*Τοποθετώντας φύλλα δεντρολίβανου στο στρώμα αποτρέπει τους εφιάλτες.
*Κοπανίζοντας τα φύλλα και τοποθετώντας στην πληγή βοηθάει να επουλώσει και να θεραπεύσει     καρκινικές εξελκώσεις (φάγουσα)
*Φτιαγμένο κουτάλι από το ξύλο του δεντρολίβανου προστατεύει από τα μικρόβια.
*Κάνοντας Φλασκί από ξύλο δεντρολίβανου βοηθάει να συντηρηθεί χωρίς να αλιωθεί το κρασί. *Ακόμα βάζοντας φύλλα δεντρολίβανου στο βαρέλι βοηθάει να μην χαλάσει το κρασί.
*Καίγοντας το δεντρολίβανο, η μυρωδιά του απομακρύνει τους σκορπιούς, φίδια. Επίσης καίγοντας   δεντρολίβανο καθαρίζει τον αέρα από μικρόβια.
*Βράζοντας το δεντρολίβανο ως ρόφημα βοηθάει να θεραπευτή ή "κάυσιν τον στόμαχον"


Το έλαιο του δεντρολίβανου περιέχει...

διάφορα ισχυρά αντιοξειδωτικά, τόσο ισχυρά που ένα εκχύλισμα του δεντρολίβανου διερευνάται για να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό εναλλακτικό στα συνθετικά αντιοξειδωτικά που προστίθενται συχνά στα τρόφιμα ως συντηρητικά.

Ένα από τα κύρια αντιοξειδωτικά του δεντρολίβανου είναι το ροσμαρινικό οξύ.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το συστατικό μπορεί να μειώσει τις φλεγμονώδεις ανταποκρίσεις αλλάζοντας τις συγκεντρώσεις των φλεγμονωδών αγγελιοφόρων μορίων, όπως το λευκοτριένιο Β4, κάτι που κάνει το δεντρολίβανο δυνητικά χρήσιμο για ανθρώπους με φλεγμονώδεις παθήσεις, όπως τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς και βρογχικό άσθμα και αθηροσκλήρωση.

Το δεντρολίβανο περιέχει επίσης συστατικά όπως φλαβονοειδή και πτητικό έλαιο που είναι χρήσιμα για τη διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, την αύξηση της κυκλοφορίας και τη βελτίωση της πέψης. Το δεντρολίβανο έχει φανεί ότι αυξάνει την αιματική ροή στο κεφάλι και στον εγκέφαλο, βελτιώνοντας έτσι τη συγκέντρωση. Το πτητικό έλαιο, συμπεριλαμβανομένης της ευκαλυπτόλης (cineole), θεωρείται ότι έχει αντιβακτηριδιακή δράση και χαλαρώνει τους μαλακούς μύες στους πνεύμονες. Ένα συστατικό του δεντρολίβανου, η καρνοσόλη, εμποδίζει τη δημιουργία καρκίνου σε μελέτες σε ζώα.

Η χρησιμοποίηση δεντρολίβανου στα ψητά μπορεί να μπλοκάρει τις καρκινογόνες (HCAs) ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν, όταν μαγειρεύεται το κρέας σε υψηλές θερμοκρασίες. Οι ενώσεις ροσμαρινικό οξύ, καρνοσικό οξύ και η καρνοσόλη μπλοκάρουν και εμποδίζουν τα HCAs προτού να μπορέσουν να διαμορφωθούν κατά τη διάρκεια της θέρμανσης.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook