Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Χαμομήλι το Θαυματουργό


Ματρικαρία το χαμαίμηλον ή Χαμαίμηλον το κοινόν


Το λένε ταπεινό μα αυτό είναι τόσο χρήσιμο και ωφέλιμο στον άνθρωπο όσο λίγα από τα φυτά που μας χαρίζει η φύση, οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι πάρα πολλές και το πιο σημαντικό, δίνουν σχεδόν άμεσα αποτελέσματα. Το φυτό είναι τόσο γνωστό που δεν χρειάζεται να το περιγράψουμε αλλά και οι θεραπευτικές ιδιότητες του ήταν το ίδιο γνωστές από τα πανάρχαια χρόνια. 

Χρησιμοποιούμε γι αυτό το σκοπό ολόκληρο το φυτό, τους βλαστούς, τα φυλλαράκια του και το ανθος του, που συνήθως το ξεραίνουμε κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
Από το χαμομήλι φτιάχνουμε ένα πολύ νόστιμο ρόφημα, που πίνετε ζεστό ή κρύο ανάλογα με την περίσταση και χρησιμοποιείτε για πλήθoς από άλλους λόγους, καθώς είναι πραγματικό φάρμακο. 

Ας αναφέρουμε όμως με την σειρά τις ιδιότητες του χαμομηλιού είναι κατ αρχήν μαλακτικό για τις δυσπεψίες, αλλά και κατάλληλο για όσους πάσχουν από έλκος στομάχου. 

Το χαμομήλι έχει ηρεμιστικές, τονωτικές αλλά και αντισηπτικές και εντομοκτόνες ιδιότητες. Δρα επίσης κατά των αερίων των εντέρων. Με απόσταξη των ανθέων λαμβάνεται πολύτιμο αιθέριο έλαιο οι ιδιότητες του οποίου μοιάζουν με εκείνες του αιθέριου ελαίου της Ανθεμίδος της ευγενούς (Anthemis nobilis), ιθαγενούς φυτού της Καλιφόρνιας όπου και καλλιεργείται ως διακοσμητικό.

Ένα ρόφημα από χαμομήλι ύστερα από ένα πλούσιο γεύμα είναι εξαιρετικά χωνευτικό, είναι επίσης διουρητικό και κατα συνέπεια ευεργετεί τους νεφροπαθείς, όσους υποφέρουν από κυστίτιδες, χολοληθιάσεις, ενώ καταπολεμά τα αθριτικά και τους ρευματισμούς αποτελεί ακόμα ένα καλό αντιπυρετικό (στην περιπτωχη αυτή το πίνουμε δροσερό και κρύο). 

Ηρεμεί τις νευρικές ημικρανίες και γενικά χαλαρώνει τα τεντωμένα νεύρα, ύστερα απο διανοητική κόπωση.   

Ηρεμιστικό σε καταστάσεις στρες, ημικρανίες, νευραλγίες και ζαλάδες. Το χαμομήλι είναι γνωστό για τις φυσικές αγχολυτικές του ιδιότητες, οι οποίες βοηθούν στη χαλάρωση των νεύρων και στην ανακούφιση από έντονα συναισθηματικά προβλήματα...

Τέλος, κάνει πολύ καλό στο κουρασμένο συκώτι και ιδιαίτερα σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοολ.
Τα λουλούδια του χαμομηλιού περιέχουν πλούσιες φαρμακευτικές ουσίες, όπως καμφορά, ρυτίνες, κόμμη, ταμίνη, έλαια αλλά και κάδμιο (μια ουσία που σπάνια υπάρχει σε φυτά. Το συναντάμε τόσο συχνά στην φύση που είναι κρίμα να μην το βάλουμε στην καθημερινή μας διατροφή.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.
Ακολουθήστε μας και στο Facebook