Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Βουλιμία - Ο παθολογικός φόβος παχυσαρκίας και όλες οι Θεραπείες


Βουλιμία:
Πρώτη φορά ορίστηκε σαν σύνδρομο από τον ψυχίατρο Gerald Russell το 1979 και συνήθως έχει άμεση σχέση με την ανορεξία που αποτελούν κοινωνικό και ψυχολογικό πρόβλημα της εποχής σαν αποτέλεσμα ανησυχίας για την προσωπική εμφάνιση. 

Κύριες ανασφάλειες είναι η αίσθηση ευθύνης και αν μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, αμφιβολία αν θα είναι αρεστές ή αγαπητές αν θα κάνουν τους άλλους ευτυχισμένους γενικά χαμηλή αυτοπεποίθηση.
Το σύνδρομο χαρακτηρίζεται από παθολογικό φόβο παχυσαρκίας και έντονη ανεξέλεγκτη επιθυμία για φαγητό. Η διαταραχή φαίνεται να προσβάλει ένα δύο τις εκατό του γυναικείου πληθυσμού κάτω από τα σαράντα. Το άτομο με βουλιμία κρύβει το πρόβλημα και καταναλώνει μεγάλες ποσότητες τροφών εκτός εάν τις διακόψουν αν τελειώσει το φαγητό ή αν το στομάχι τους φουσκώσει τόσο που δεν είναι ανεκτό. 

Η υπερφαγία φαίνεται να ενεργοποιείται σαν αποτέλεσμα αναπάντεχου στρες, βαρεμάρας, κρίσης αναποφασιστικότητας.
Κάποιες ενδείξεις που μπορεί να υποδηλώνουν βουλιμία είναι:
1.Αποφυγή γευμάτων με τη δικαιολογία «θα φάω κάτι αργότερα»
2.Να τρέχει στο μπάνιο αμέσως μετά το φαγητό
3.Αδικαιολόγητη απουσία μεγάλης ποσότητας τροφής
4.Αυτοσαρκασμός για το σώμα της
5.Ανεξήγητο ξενύχτι
6.Απάθεια εσωστρέφεια απαισιοδοξία αρνητική στάση για τη ζωή


Ο συνδυασμός λήψης τροφής και εμετός γίνεται κάτι σαν τελετουργική διαδικασία που αν για κάποιο λόγο διαταραχθεί προκαλεί έντονο άγχος. Η υπερφαγία περιλαμβάνει μεγάλη κατανάλωση κατεργασμένων υδατανθράκων που παροδικά και αναπόφευκτα ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και ακολουθείτε από συμπτώματα υπογλυκαιμίας με εφίδρωση αδυναμία αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά νοητικό μπέρδεμα. Ο εμετός παρέχει μια αίσθηση ανακούφισης σαν το σώμα να ξεφορτώνεται το βάρος των συναισθημάτων και λειτουργεί σαν αυτοτιμωρία. 

Τέλος παρέχει ένα είδος ασφάλειας ότι μπορεί να τρώει όσο θέλει χωρίς να παίρνει κιλά. Καθώς ένα μέρος της τροφής απορροφάται πριν τον εμετό οι βουλιμικοί δεν έχουν την καχεκτική εμφάνιση που θα δούμε στους ανορεκτικούς.

Ψυχολογικές θεραπείες

Υπάρχουν διάφορες εμπειρικά υποστηριγμένες ψυχοκοινωνικές θεραπείες για τη νευρική βουλιμία

Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία η οποία περιλαμβάνει τη διδασκαλία των ασθενών να δοκιμάζουν αυτόματες σκέψεις και να συμμετέχουν σε συμπεριφορικά πειράματα (για παράδειγμα να τρώνε <<απαγορευμένα φαγητά κατά τις συνεδρίες) έχει επιδείξει αποτελεσματικότητα και με την ταυτόχρονη χρήση αντικαταθλιπτικής αγωγής. Έρευνα προτείνει ότι η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι η καλύτερη ψυχοθεραπευτική θεραπεία για τη νευρική βουλιμία. Μία εξαίρεση ήταν μια μελέτη η οποία προτείνει ότι η διαπροσωπική θεραπεία μπορεί να είναι το ίδιο αποτελεσματική με τη γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, παρόλο που επιτυγχάνει τα αποτελέσματα της αργότερα. Χρησιμοποιώντας τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία οι ασθενείς καταγράφουν πόσο φαγητό τρώνε και τις περιόδους που κάνουν εμετό με τον σκοπό να αναγνωρίσουν και να αποφύγουν συναισθηματικές διακυμάνσεις που προκαλούν επεισόδια βουλιμίας σε καθημερινή βάση (Γκέλντερ, Μάγιου και Γκέντες. 2005). Ο Μπάρκερ (2003) υποστηρίζει ότι έρευνα έχει βρει ότι το 40%-60% των ασθενών που παρακολουθούν γνωστική συμπεριφορική θεραπεία έχουν απεξαρτηθεί από τα συμπτώματα. Υποστηρίζει ότι για να δουλέψει η θεραπεία όλοι οι ασθενείς πρέπει να δουλέψουν μαζί για να συζητήσουν, καταγράψουν και να αναπτύξουν στρατηγικές αντιμετώπισης. Υποστηρίζει επίσης ότι με το να κάνει τους ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τις πράξεις τους μπορεί να σκεφτούν εναλλακτικές. Ερευνητές έχουν επίσης αναφέρει θετικά αποτελέσματα για τη διαπροσωπική θεραπεία και τη θεραπεία διαλεκτικής συμπεριφοράς. Η οικογενειακή θεραπεία Μόντσλεϊ επίσης γνωστή ως Θεραπεία βασιζόμενη στην οικογένεια που αναπτύχθηκε στο νοσοκομείο Μόντσλει στο Λονδίνο για τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας έχει δείξει να έχει θετικά αποτελέσματα για τη θεραπεία της νευρικής ανορεξίας. Η Θεραπεία βασιζόμενη στην οικογένεια έχει δείξει μέσα από εμπειρική σχέση έρευνα να είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη νευρική ανορεξία σε ασθενείς κάτω των 18 χρόνων και μέσα σε 3 χρόνια από την αρχή της ασθένειας. Οι μελέτες μέχρι σήμερα που έχουν χρησιμοποιήσει τη Θεραπεία βασιζόμενη στην οικογένεια για τη θεραπεία της νευρικής βουλιμίας έχουν υπάρξει υποσχόμενες. 

Μερικοί ερευνητές έχουν επίσης υποστηρίξει ότι υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στην υπνοθεραπεία. Το μοντέλο των 12 βημάτων που χρησιμοποιείται για εξαρτημένα άτομα,εφαρμόστηκε σε βουλιμικούς ασθενείς με καλά αποτελέσματα. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο σε μια προκαταρκτική μελέτη ενσωμάτωσαν το μοντέλο των 12 βημάτων στη θεραπεία βουλιμικών γυναικών σε μονάδα ενδονοσοκομειακής νοσηλείας. Σημείωσαν θετικά αποτελέσματα.

Η Ομοιοπαθητική και ο Βιο-συντονισμός θα βοηθήσουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της διαταραχής. Η συσκευή e-Lybra έχει την δυνατότητα της ανίχνευσης της αιτίας που πυροδότησε το πρόβλημα. Επίσης σκιαγραφεί τη ψυχολογική κατάσταση του ατόμου τις ανασφάλειες και τις περιοριστικές πεποιθήσεις. Μας κατευθύνει στη θεραπεία με τα κατάλληλα ομοιοπαθητικά σκευάσματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Επιπρόσθετα στην ανάλυση βλέπουμε τις ελλείψεις του οργανισμού τονώνοντας τον με βιταμίνες προβιοτικά κ.α.

Φαρμακευτική θεραπεία

Μερικοί ερευνητές έχουν υποθέσει μια σχέση στις αλλαγές διάθεσης και κλινικές μελέτες έχουν διεκπεραιωθεί με τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αναστολείς οξειδάσεων μονοαμίνης, μιανσερίνη, φλουοξετίνη, ανθρακικό λίθιο, νιμιφενσίνη, τραζοδόνη και βουπροπιόνη. Ομάδες μελέτης οι οποίες έχουν δει μια σχέση με διαταραχές κρίσεων έχουν επιχειρήσει θεραπεία με φαινυτοΐνη, καρβαμαζεπίνη και βαλπροϊκό οξύ. Οι ανταγωνιστές οποιειδών ναλοξόνη και ναλτρεξόνη που μπλοκάρουν τις επιθυμίες για τυχερά παιχνίδια έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί. Έχει γίνει επίσης κάποια έρευνα η οποία χαρακτηρίζει τη νευρική βουλιμία ως μια διαταραχή εξάρτησης και περιόρισε την κλινική χρήση τοπιραμάτης, η οποία μπλοκάρει τις επιθυμίες για οπιούχα, κοκαΐνη, αλκοόλ και φαγητό.

Νοσηλεία

Μπορεί να απαιτείται επί ηλεκτρολυτικών διαταραχών, μεταβολικής αλκάλωσης και τάσεων αυτοκτονίας.


Να είστε πάντα καλά
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 

 

Ακολουθήστε μας και στο Facebook