Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Κατάθλιψη: Ποιοι δεν παραδέχονται ότι έχουν πρόβλημα – Τα ανησυχητικά συμπτώματα


Η κατάθλιψη είναι συνήθως συχνότερη σε πιο μεγάλες ηλικίες, ωστόσο πολλοί από τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας δεν αναγνωρίζουν τα συμπτώματα και την σοβαρότητα της κατάστασης – Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Δημοσκόπηση του 2020 βρήκε ότι το 61% των ανθρώπων άνω των 65 ετών που ανησυχούν ότι μπορεί να πάσχουν από κατάθλιψη δεν ζητούν θεραπεία και το 1/3 πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση μόνο του. Η πολύ συχνή αυτή θεώρηση μπορεί να κάνει πολλούς να υποφέρουν χωρίς λόγο από μια θεραπεύσιμη ασθένεια.

«Η κατάθλιψη φέρει ένα στίγμα, ειδικά στους ηλικιωμένους, που δεν μπορούν να παραδεχθούν ότι έχουν πρόβλημα. Πρόκειται, όμως, για ένα συχνό και θεραπεύσιμο πρόβλημα, γι’αυτό και οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι και δεν χρειάζεται να υποφέρουν στη σιωπή», εξηγεί η Δρ. Caroline Bader, γηριατρική ψυχίατρος στο Νοσοκομείο McLean που συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.
Αναζητώντας θεραπεία

Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης είναι να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα και να μην τα αγνοήσουμε. «Μιλήστε με τους φίλους και την οικογένειά σας. Θα σας βοηθήσουν να αντιληφθείτε αν τα συμπτώματα της κατάθλιψης έχουν προκαλέσει πρόβλημα στη ζωή σας και πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια. Έπειτα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Μπορεί να σας κάνει διάγνωση και να χορηγήσει αντικαταθλιπτικά, αν το κρίνει απαραίτητο», προτρέπει η Δρ. Bader.

Δείτε τα σημάδια

Αν βιώνετε πολλά από τα παρακάτω τις περισσότερες ημέρες για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, μπορεί να έχετε κατάθλιψη και να πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια:
Έλλειψη απόλαυσης από αγαπημένες δραστηριότητες
Επίμονα άσχημα ή «κενή» διάθεση
Αύξηση στα αισθήματα βαρεμάρας και απάθειας
Κόπωση ή απώλεια ενέργειας
Ανησυχία ή ευερεθιστότητα
Αϋπνία ή υπερβολικός ύπνος
Αισθήματα απελπισίας ή απαισιοδοξίας
Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων
Ακούσια αύξηση ή απώλεια βάρους
Τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισης συμπτωμάτων

Παρακάτω ακολουθούν ορισμένες στρατηγικές που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Κάνετε μικρές αλλαγές. Προσθέτοντας μια τακτική οργάνωση στην καθημερινή σας ζωή μπορείτε να απομακρύνετε ή ακόμα και να θεραπεύσετε κάποια κοινά συμπτώματα. «Δεν χρειάζονται τεράστιες αλλαγές. Μικρές τροποποιήσεις μπορούν πολλές φορές να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα», εξηγεί η Δρ. Bader.

Για παράδειγμα, θέστε ως προτεραιότητα την καθημερινή άσκηση (έστω και 10 λεπτά περπάτημα), ασχοληθείτε με τον εθελοντισμό, συμμετέχετε σε κοινωνικές ομάδες. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όλα αυτά είναι εφικτά, ώστε να είναι μεγαλύτερο το αίσθημα του σκοπού.

Δοκιμάστε την ενσυνειδητότητα ή τον διαλογισμό. Οι πρακτικές αυτές σας μαθαίνουν να διαχειρίζεστε το στρες που μπορεί να οδηγήσει ή να επιτείνει τα καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ανακαλύψτε τη διαδικτυακή ψυχοθεραπεία. Η πανδημία έχει οδηγήσει σε άνθιση της τηλεϊατρικής και ειδικά της online ψυχοθεραπείας. «Η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι για πολλούς μια θετική εμπειρία και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων που πυροδοτούν τα συμπτώματα. Επιπλέον, η προσέγγιση αυτή μπορεί να αποτελέσει επιλογή και άνδρες που είναι πιο διστακτικοί να κάνουν θεραπεία δια ζώσης. Ρωτήστε τον γιατρό σας να σας συστήσει έναν ειδικό ψυχικής υγείας και ζητήστε διαδικτυακές συνεδρίες. Αν ο θεραπευτής δεν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα, ρωτήστε τον για συνεργάτες του που το κάνουν.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


το διαβάσαμε ΕΔΩ