Ticker

6/recent/ticker-posts

Ticker

6/Εναλλακτικη/ticker-posts

Σαπουνόχορτο: Ιδιότητες τονωτικές και άντιρευματικές

Η Σαπωναρία είναι πολυετής με ρίζωμα που έρπει. Το στέλεχος του φυτού φθάνει ως 50 εκ.

Είναι απλό ή και διακλαδιζόμενο. Τα φύλλα του είναι μακρουλά ελλειπτικά με τρία μόνο νεύρα και ο καρπός του είναι μακρουλός (κάψα).

Ανθίζει το φυτό κατά το καλοκαίρι, με πολλά άνθη αρκετά μεγάλα, υπέρυθρα.

Το συναντούμε σε αμμώδεις και άγονους τόπους.

Η Σαπωνάρια έγινε παγκοσμίως γνωστή λόγω της χρήσης της ως απορρυπαντικού – όταν τα φύλλα της «τρίβονται» στο νερό, δημιουργούν αφρό. Η ιδιότητα αυτή της Σαπωνάριας πιθανολογείται πως ήταν γνωστή στους Ρωμαίους, η μεγάλη πάντως διάδοση του φυτού ξεκίνησε το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Ως θεραπευτικό βότανο είναι γνωστό από την εποχή του Διοσκουρίδη και η χρήση του φαίνεται να αφορούσε την αντιμετώπιση διαφόρων μορφών δερματοπάθειας. Γύρω στο 1700 η Σαπωνάρια χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της σύφιλης.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σαπωνάρια χρησιμοποιείται τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων. Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές, η Σαπωνάρια μπορεί να συνεισφέρει στη καταπολέμηση παθήσεων όπως είναι η ψωρίαση, τα εκζέματα και η ακμή. Η δράση της οφείλεται πιθανότατα στις σαπωνίνες που περιέχει και οι οποίες φέρεται να έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σε πολλά συγγράματα αναφέρεται πως η Σαπωνάρια αυξάνει την έκκριση της χολής – θεωρείται από πολλούς ένα από τα πιο αποτελεσματικά χολαγωγά (θεωρείται πως κάνει καλό στον ίκτερο). Επειδή είναι εφιδρωτικό, υποστηρίζεται πως «ρίχνει» τον πυρετό. Θα βρείτε τη Σαπωνάρια σε πολλά εξειδικευμένα σαμπουάν, καθώς θεωρείται πως μειώνει τη τριχόπτωση. Γενικά η Σαπωνάρια θεωρείται τονωτικό του οργανισμού. Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η Σαπωνάρια μπορεί να γίνει αφέψημα αν την αφήσετε να βράσει για 2-5 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 15-20γρ. βοτάνου για 1 λίτρο νερού – για περίπου 3 «κούπες»). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Σαπωνάριας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). Η Σαπωνάρια δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες και για μεγάλο χρονικό διάστημ

Χρήσεις:

Το φυτό αυτό έχει καθαρτικές Ιδιότητες, τονωτικές και εφιδρωτικές και ακόμη άντιρευματικές.

Με γαργαρισμούς είναι κατά της στηθάγχης.

Επίσης, χρησιμοποιείται στη διαδικασία παρασκευής του χαλβά. Έγινε παγκοσμίως γνωστο λόγω της χρήσης της ως απορρυπαντικού - όταν τα φύλλα του "τρίβονται" στο νερό, δημιουργούν αφρό.

Αφέψημα: Ο καλύτερος τρόπος να φτιάξουμε το αφέψημα είναι να μουλιάσουμε τέσσερις κουταλιές της σούπας ξηρή ρίζα σε ένα λίτρο κρύο νερό για 5 ώρες.

Κατόπιν βράζουμε το βότανο σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά. Το ρόφημα αυτό το πίνουμε τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Εξωτερική χρήση: Το ίδιο αφέψημα σε κομπρέσες χρησιμοποιείται για έκζεμα, δοθιήνες και δερματίτιδα Σε μεγάλες δόσεις το σαπουνόχορτο είναι ισχυρό καθαρτικό και μάλιστα ελαφρά τοξική.

Πρέπει να χορηγείται κάτω από ιατρική επίβλεψη. Σε υπερβολικές δόσεις καταστρέφει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και προκαλεί παράλυση του κυκλοφοριακού συστήματος.
Λούσιμο των μαλλιών με το αφέψημα φύλλων και ανθών μειώνει την τριχόπτωση.

©ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

Ακολουθήστε μας και στο Facebook

Για να μην χάνεις καμία ανάρτηση, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

  Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε μας και στο Instagram