Καθημερινές πρακτικές που θα μειώσουν την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης
Ο τρόπος της ζωής μας, επιβαρύνει καθημερινά την σπονδυλική μας στήλη και παρουσιάζονται συχνά προβλήματα τόσο στην αυχενική όσο και στην οσφυϊκή μοίρα.
Πέρα από την παρέμβαση του θεράποντα ιατρού, μερικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας θα μπορούσαν να παράσχουν σημαντική ανακούφιση.

Σας αναφέρουμε μερικές:

Αποφύγετε τις στροφές του κορμού και το σκύψιμο χωρίς την σωστή χρήση των ποδιών.

Σηκωθείτε από το κρεβάτι τοποθετώντας το σώμα σας στην πλάγια θέση και με την βοήθεια του αγκώνα σηκωθείτε και σταθείτε στην καθιστή θέση.

Στο αυτοκίνητο χρησιμοποιήστε ένα μαξιλαράκι στο κάθισμα σας ώστε να δημιουργεί μια μικρή καμάρα στην μέση σας. Όταν μπαίνετε στο αυτοκίνητο καθίστε πρώτα με την λεκάνη σας ως καθήμενος και έπειτα μετακινήστε τα πόδια σας μέσα στο αυτοκίνητο. Με τον ίδιο τρόπο βγείτε από το αυτοκίνητο βγάζοντας πρώτα τα πόδια να πατήσουν έξω παίρνοντας την κατάλληλη θέση και έπειτα σηκωθείτε από το κάθισμα.

Σηκώστε οποιοδήποτε βάρος με βαθύ κάθισμα φέρνοντας το μπροστά σας και πάρτε το στα χέρια σας και μπροστά στο στήθος σας. Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να σηκώνετε το παιδί σας στην αγκαλιά σας.

Προσέξτε με ποιο τρόπο κάθεστε είτε στο γραφείο σας, είτε στο τραπέζι για το φαγητό, είτε στο καναπέ που χαλαρώνετε. Καθίστε με όρθια την πλάτη ώστε να ακουμπά η πλάτη σας, με ανοιχτό το στέρνο, το κεφάλι ελαφρώς σηκωμένο και τους ώμους τραβηγμένους πίσω.

Επιλέξτε ανατομικά παπούτσια που θα έχουν λίγο τακούνι και που θα υποστηρίζουν την φυσική καμπυλότητα του πέλματος ώστε να αποτρέπονται οι κραδασμοί στην σπονδυλική στήλη. Η ανάλυση του πέλματος σε ένα πελματογράφο και η χρήση πελμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν σημαντικά.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


το διαβάσαμε ΕΔΩ
Επιμέλεια άρθρου: Χρήστος Πέγιος
https://physicoscosmos.blogspot.com