Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν ξανά καταναλώσετε Κουρκουμά

Το φυσικό σούπερ-μπαχαρικό γνωστό ως κουρκουμάς, συνεχίζει να κερδίζει δημοτικότητα και το αξίζει σίγουρα!

Η δραστική ουσία που περιέχει, η κουρκουμίνη, έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Αυτό είναι και το συστατικό που δίνει στον κουρκουμά το φυσικό, κίτρινο χρώμα του.

Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει μέχρι στιγμής ότι ο κουρκουμάς μπορεί να έχει έως και 600 πιθανά οφέλη για την υγεία!

Αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος για να τον προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή, δεν νομίζετε;

Ωστόσο, πριν αποφασίσετε να το κάνετε, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για αυτό το καρύκευμα.

Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία του κουρκουμά, δεν απορροφάται εύκολα.

Επιπλέον, μελέτες τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, έχουν ανακαλύψει ότι οι συγκεντρώσεις κουρκουμά στα ούρα, στο πλάσμα του αίματος και τους περιφερικούς ιστούς, είναι εξαιρετικά χαμηλές.

Και αυτό δεν εξαρτάται από τη δοσολογία. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενισχυθεί η βιοδιαθεσιμότητα του κουρκουμά.

1. Συνδυασμός Με Μαύρο Πιπέρι
Το πιπέρι είναι ένα ισχυρό, φυσικό φάρμακο από μόνο του, αλλά όταν συνδυάζεται με κουρκουμά, αναλαμβάνει τον ρόλο ενός ανοσοενισχυτικού.

Ας εξηγήσουμε πώς λειτουργεί αυτό. Όταν καταναλώνουμε κουρκουμά, μετά από περίπου μία ώρα δημιουργείται ένας μικρός θρόμβος στα επίπεδα της κυκλοφορίας του αίματος.

Είναι τόσο πολύ μικρός επειδή το συκώτι δουλεύει σκληρά για να τον διασπάσει. Αλλά αυτή η διαδικασία μπορεί εύκολα να κατασταλεί, καταναλώνοντας απλά 1/4 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι.

Το αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη αύξηση των επιπέδων κουρκουμίνης. Και αυτό συμβαίνει με την ίδια ποσότητα που καταναλώνατε και πριν, μόνο που η βιοδιαθεσιμότητα τώρα αυξάνεται κατά 2.000%!

Έτσι λοιπόν, μπορείτε να μαντέψετε τώρα ποιό άλλο συστατικό περιέχει το κάρυ εκτός από κουρκουμά; Πολύ σωστά – μαύρο πιπέρι!

2. Συνδυασμός Με Υγιεινά Λιπαρά

Ξέρατε ότι αυτό το μπαχαρικό είναι λιποδιαλυτό;

Αυτό σημαίνει ότι για να αυξήσετε το ποσοστό απορρόφησης, πρέπει να το συνδυάσετε με ένα υγιές λίπος. Τέτοιες λιπαρές ουσίες είναι το λάδι καρύδας και το ελαιόλαδο.

Με τη βοήθειά τους, η κουρκουμίνη απορροφάται απευθείας περνώντας στην κυκλοφορία του αίματος μέσω του λεμφικού συστήματος και αποφεύγοντας εν μέρει το ήπαρ.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διατηρηθεί στην ελεύθερη μορφή του και να παραμείνει στο σώμα σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα!

3. Ενισχύστε Τη Βιοδιαθεσιμότητα Χρησιμοποιώντας Θερμότητα

Ο καλύτερος τρόπος για να καταναλώσετε κουρκουμά, σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, είναι να τον ενσωματώσετε στο μαγείρεμά σας σε καθημερινή βάση.

Προσθέστε τον σε οποιοδήποτε πιάτο θέλετε. Τη στιγμή που ζεσταίνετε λίγο λάδι και προσθέτετε κουρκουμά, η βιοδιαθεσιμότητα αυτού του μπαχαρικού εκτοξεύεται.

Και μην ανησυχείτε για την δοσολογία, μπορείτε να προσθέσετε είτε 1/2 κουταλάκι του γλυκού είτε όσο εσείς θέλετε!

Εν Κατακλείδι
Εδώ είναι και πάλι τα 3 πράγματα που πρέπει να κάνετε για να βελτιώσετε την απορρόφηση του κουρκουμά από το σώμα σας.

Ενισχύστε τη βιοδιαθεσιμότητά του κατά 2.000% συνδυάζοντάς τον με μαύρο πιπέρι. Το φρεσκοτριμμένο πιπέρι είναι το καλύτερο.
Συνδυάστε τον με κάποιο υγιεινό λίπος για να παρακάμψετε το συκώτι σας.
Ενεργοποιήστε πλήρως τις δυνατότητές του, θερμαίνοντάς τον και χρησιμοποιώντας τον στο μαγείρεμα.
Με αυτό τον τρόπο θα απολαύσετε όλα τα οφέλη που προσφέρει για την υγεία σας, επειδή η αποτελεσματικότητά του θα είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι όταν ληφθεί μόνος του.

Οι οδηγίες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Maryland σχετικά με την ημερήσια δοσολογία είναι οι εξής:

Σκόνη, ξηρή ρίζα – 1 έως 3 γραμμάρια την ημέρα
Κομμένη ρίζα – 1,5 έως 3 γραμμάρια ημερησίως
Αυτό ήταν! Από τώρα και στο εξής, προσθέστε κουρκουμά σε όλα τα γεύματά σας, αποκομίζοντας τα καλύτερα αποτελέσματα. Μείνετε υγιείς!
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook