Τα φρούτα δεν προστατεύουν από τον καρκίνο

Η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών είναι ωφέλιμη για πολλά πράγματα, όμως δεν φαίνεται τελικά να προστατεύει από τον καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Cancer.

Οι ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον Δρ Τιμ Κι, επαναξιολόγησαν έρευνες που έχουν δημοσιευθεί την τελευταία δεκαετία και οι οποίες αφορούν τη σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση φρούτων-λαχανικών και στην εμφάνιση καρκίνου.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι παρά τις συστάσεις των γιατρών για κατανάλωση πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών την ημέρα, το διατροφικό αυτό πρότυπο δεν φαίνεται να επιφέρει κάποια αξιόλογη μείωση στον κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου.

Όπως είπε ο Δρ Κι, ενώ υπάρχουν αναμφισβήτητα οφέλη από τη διατροφή με φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχουν ακόμα πειστικά στοιχεία που να δείχνουν ότι μια τέτοια διατροφή προστατεύει και από τον καρκίνο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος εκδήλωσης καρκίνου έχει τελικά περισσότερη σχέση με το πόσο τρώει κανείς και πίνει, παρά με το τι τρώει.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μόνοι παράγοντες που επιδρούν στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου, είναι η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία, καθώς επίσης το κάπνισμα.

Ενώ το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου μέχρι και 50 φορές, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών δεν φαίνεται να μειώνει αυτό τον κίνδυνο περισσότερο από 10%.

Από την άλλη, οι υπέρβαροι παράγουν υψηλότερα επίπεδα ορισμένων ορμονών από ό,τι όσοι έχουν κανονικό βάρος, πράγμα που, ειδικά στις γυναίκες, αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού. Αυξάνεται επίσης -και στα δύο φύλα- ο κίνδυνος για καρκίνο του εντέρου, του παγκρέατος, του οισοφάγου και των νεφρών.
Τέλος, το αλκοόλ, όταν διασπάται μέσα στον οργανισμό, παράγει μια χημική ουσία που μπορεί να προξενήσει ζημιά στα κύτταρα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του λάρυγγα, του μαστού, του εντέρου και του ήπατος.

Η νέα βρετανική μελέτη ταυτίζεται με πρόσφατη αμερικανική έρευνα της Ιατρικής Σχολής Όρος Σινά στη Νέα Υόρκη, που διαπίστωσαν ότι για κάθε δύο πρόσθετες μερίδες φρούτων και λαχανικών που κάποιος καταναλώνει μέσα στη μέρα, ο κίνδυνος να εμφανίσει καρκίνο, μειώνεται μόλις κατά 3%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια