Μασήστε τσίχλα και «σκοτώστε» τα βακτήρια στο στόμα

Η τσίχλα καθαρίζει το στόμα μας από τα βακτήρια και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν Ολλανδοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μία και μόνη τσίχλα μπορεί να δεσμεύσει μέσα σε ένα δεκάλεπτο 100 εκατομμύρια βακτήρια από το στόμα.

Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 10% της μικροβιακής χλωρίδας του σάλιου και είναι παρόμοια με αυτήν που απομακρύνεται με τον καθαρισμό με οδοντικό νήμα, αν και οι τσίχλες και το νήμα απομακρύνουν τα βακτήρια από διαφορετικά τμήματα του στόματος.

Στη διάρκεια των ερευνών τους οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η τσίχλα απομάκρυνε τα περισσότερα βακτήρια από το στόμα μέσα στα πρώτα 30 δευτερόλεπτα από την έναρξη της μάσησης, ενώ μετά ο ρυθμός της απομάκρυνσης μειωνόταν.Αξίζει να σημειωθεί ότι «ευεργετικές ιδιότητες» είχαν βέβαια, οι τσίχλες με τεχνητά γλυκαντικά. Όσες περιείχαν ζάχαρη τροφοδοτούσαν την ανάπτυξη των μικροβίων. Ωστόσο οι ερευνητές προειδοποιούν να μην μασάμε επ’ αόριστον τις τσίχλες διότι τελικά τα βακτήρια θα αρχίσουν πάλι να διαρρέουν πίσω στο στόμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια