Οι δημόσιες ΜΕΘ τιγκαρισμένες, τα ιδιωτικά νοσοκομεία μας κάνουν πλάκα


Μόλις 61, τα περισσότερα ήπια, περιστατικά κορωνοϊού νοσηλεύονταν χθες στις δύο ιδιωτικές κλινικές, ενώ στο ΕΣΥ υπήρχαν τουλάχιστον 60 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ
Αφόρητη παραμένει η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής με τη μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ, τις αναβολές χειρουργείων, αλλά και τα σοβαρά προβλήματα στην αντιμετώπιση των άλλων νοσημάτων να έχουν οδηγήσει σε απόγνωση υγειονομικούς και ασθενείς, την ώρα που, με βάση και τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα, η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη την εξάπλωσή της σε όλη τη χώρα.

«Οι υπόλοιποι ασθενείς που έρχονται εξυπηρετούνται, γιατί δεν μπορούμε να τους αφήσουμε, μιας και πρόκειται για νοσήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η ΜΕΘ, όμως, είναι γεμάτη, δεν υπάρχουν κενά κρεβάτια. Υπάρχουν ασθενείς διασωληνωμένοι που περιμένουν να πάνε σε κλίνες ΜΕΘ. Αυτοί οι ασθενείς παρακολουθούνται από τους γιατρούς της ΜΕΘ και τους γιατρούς του τμήματος» περιγράφει την εικόνα στο «Γεννηματάς» η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ και διευθύντρια Γ' Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Ματίνα Παγώνη (iatronet.gr, 31.3.21).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ το ορθοπεδικό χειρουργείο του «Γεννηματάς» μετατράπηκε σε ΜΕΘ 5 κλινών. Χθες το απόγευμα είχε ήδη γεμίσει και έξι άνθρωποι βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Τα χειρουργεία για τους άλλους ασθενείς δεν γίνονται 100%, παραδέχτηκε η Μ. Παγώνη, «άρα έχουμε μείωση βάσει της εντολής έως 80% - σ' εμάς πάντως γίνονται λίγο παραπάνω, γιατί οι ασθενείς είναι πολλοί και πρέπει να εξυπηρετηθούν για να μην μαζεύονται και γίνονται μεγάλες λίστες αναμονής» αναφέρει.

Οι «λίστες αναμονής» βέβαια υπάρχουν και σε άλλες περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραίες καθώς άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ επί πολλές ημέρες, με το μεγαλύτερο ζήτημα να έχει προκύψει για όσα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ΜΕΘ Covid, όπως για παράδειγμα αυτό της Νίκαιας. «Πεθαίνουν ευρισκόμενοι σε λίστα αναμονής γιατί εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα οι νοσηλευόμενοι ασθενείς των νοσοκομείων όπου αδειάζει κλίνη ΜΕΘ» επαναλαμβάνει η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ξορκίζει κάθε σκέψη για άνοιγμα των δραστηριοτήτων, δεδομένου ότι οι εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό πήραν πάλι την ανιούσα. Ο «Ερυθρός», πλέον, νοσοκομείο αποκλειστικά για τέτοια περιστατικά, ενώ αύξησε τις κλίνες ΜΕΘ (έχει συνολικά 30), γέμισε με ασθενείς, και το απόγευμα της Τετάρτης πέντε από αυτούς βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.

Ιδού η «συνεισφορά» των ιδιωτών

Την ίδια ώρα η «πλάτη» που βάζει ο ιδιωτικός τομέας παραπέμπει σε (τραγικό) πρωταπριλιάτικο αστείο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΑΥΓΗ, χθες νοσηλεύονταν στις τρεις ιδιωτικές κλινικές της Αττικής που έχουν... προσφερθεί από τους κλινικάρχες μόλις 61 περιστατικά, τα περισσότερα με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού (και μόλις 5 σε ΜΕΘ).

Ακόμα και την ύστατη στιγμή ο ιδιωτικός τομέας εμπλέκεται στη διαχείριση της πανδημίας με τους όρους που έχει θέσει ο ίδιος: με διπλάσια αποζημίωση και όχι με βάση πόσους θα νοσηλευτούν, αλλά με βάση τι κλίνες θα δεσμεύσουν.

Οι «συμφωνίες» αυξημένης αποζημίωσης, ωστόσο, δεν περιλαμβάνουν καμία πρόβλεψη για προσλήψεις εργαζομένων και κατάλληλες συνθήκες εργασίας στις ιδιωτικές κλινικές. Γι' αυτό, όπως έχουμε καταγράψει στην ΑΥΓΗ (16.2.2021), οι εργαζόμενοι του κλάδου έχουν φορτωθεί έναν τεράστιο όγκο δουλειάς.

Το σωματείο τους καταγγέλλει την «πλήρη απαξίωση των ειδικοτήτων και των αντικειμένων εργασίας, κάτι που καθιστά την εργασία τους απόλυτα εκτελεστική, με μεγάλη ένταση και μέσα σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης».

Την ίδια ώρα τα ανεπαρκή υγειονομικά πρωτόκολλα, σε συνδυασμό με την απουσία ελέγχων των μονάδων αυτών από το υπουργείο Υγείας, έχουν αποτέλεσμα τη διασπορά του κορωνοϊού ανάμεσα στους εργαζόμενους. Διασπορά που σπάνια βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς οι κλινικάρχες θεωρούν δυσφήμηση την ενημέρωση για τον εντοπισμό θετικού κρούσματος, διότι μπορεί να προκαλέσει αναβολή κάποιων εισαγωγών ή χειρουργικών πράξεων.

Παράλληλα οι επιχειρηματίες της Υγείας συνεχίζουν να βγάζουν και από τη μύγα ξίγκι, αφού τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν μοριακούς αναλυτές (με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ιχνηλάτηση των ασθενών) και χρυσοπληρώνουν τα ιδιωτικά εργαστήρια...
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


 το διαβάσαμε ΕΔΩ

#ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ
#ΜΕΘ
#ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ 
#COVID-19

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια