Παλιά φάρμακα με χλωροκίνη στη μάχη κατά του κορονοϊού
Χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο δίνουν εδώ και εβδομάδες μάχη με το χρόνο, προκειμένου να ανακαλύψουν αποτελεσματικά φάρμακα και εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Ομως, μέχρις ότου τα πειράματα οδηγήσουν σε σκευάσματα που να μπορούν να κυκλοφορήσουν στις αγορές, απαιτούνται πιθανότατα πολλοί ακόμη μήνες. Γι΄ αυτό το λόγο επανέρχονται στο προσκήνιο γνωστά φάρμακα που ενώ στοχεύουν σε άλλες ασθένειες, δείχνουν θετικά αποτελέσματα και στη μάχη κατά της πανδημίας.

Ένα από τα πλέον ελπιδοφόραπροέρχεται από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer. Πρόκειται για το φάρμακο κατά της ελονοσίας Resochin, με κύρια δραστική ουσία τη χλωροκίνη. Πρόκειται για την ουσία που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ασθενείς Covid-19.


Όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στην Ηandelsblatt ο επικεφαλής της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν: «Υπάρχουν ενδείξεις ότι εργαστηριακά αλλά και σε πρώτες κλινικές έρευνες το Resochin μειώνει τα επίπεδα του ιού. Τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα προέρχονται από την Κίν. Τώρα ξεκινούν μεγάλες κλινικές έρευνες και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτές καλούνται να αποσαφηνίσουν τη σχέση αποτελεσματικότητας/ρίσκου στη χρήση του Resochin κατά του Covid-19».

Περιμένουμε αποτελέσματα ή σώζουμε ζωές;

Σε ερώτηση εάν το σκεύασμα είναι η ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς ο επικεφαλής της Bayer απαντά ότι «πολλοί το βλέπουν έτσι, το ίδιο και εμείς. Ωστόσο για να απαντήσουμε με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα, χρειαζόμαστε εν τέλει αξιόπιστα στοιχεία από ελεγμένες κλινικές έρευνες».

Όπως εξηγεί ο Βέρνερ Μπάουμαν, το Resochin είναι ένα παλιό φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά ήδη εδώ και 80 χρόνια. «Στη χρήση του κατά της ελονοσίας οι παρενέργειες έχουν ερευνηθεί καλά και είναι γνωστές. Η δραστική του ουσία είναι ένα γενόσημο, συνεπώς είναι φθηνή και διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες. Όλα αυτά είναι επιχειρήματα υπέρ του σκευάσματος. Ωστόσο ήταν και παραμένει ένα φάρμακο που πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρούς. Θα πρέπει να γίνουν και άλλα τεστ ως προς την αποτελεσματικότητά του έναντι του κορωνοϊού [...]».

Πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του Resochin; Πότε αναμένεται να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα; Ο επικεφαλής της Bayer θέτει ένα δίλημμα: «Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντάται ιατρικά κατά περίπτωση. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε μια μεγάλη σειρά τεστ για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι; Ή μήπως σπαταλάμε με τον τρόπο αυτό χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσαμε να σώσουμε ζωές;».

Μαζικές αγορές φαρμάκων από το κράτος

Ο επικεφαλής του γερμανικού κολοσσού ρωτήθηκε μήπως όμωςεπιχειρηματολογεί με γνώμονα το οικονομικό συμφέρον της Bayer.«Καθόλου, είστε λάθος», είπε. «Παρασκευάζουμε το σκεύασμα αποκλειστικά για το δημόσιο συμφέρον και στην κρίση το παρέχουμε δωρεάν στις κυβερνήσεις. Θέλουμε να βοηθήσουμε με τον τρόπο αυτό, όπως επίσης με τη δράση των ειδικών μας στον τομέα της υγείας, με εξοπλισμό αλλά και άλλα μέτρα».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Bayer προσαρμόζει αυτό το διάστημα τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις για την παρασκευή του Resochin. «Αντιλαμβανόμαστε το κόστος της αναδιοργάνωσης και της αγοράς των απαραίτητων υλικών επίσης ως μέρος της κοινωνικής μας προσφοράς. Συνεργαζόμαστε με άλλες φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να είναι επαρκώς διαθέσιμο σε όλο τον κόσμο το σκεύασμα με τη δραστική ουσία της υδροξυχλωροκίνης».

Εν τω μεταξύ η Γερμανία αγοράζει πλέον μαζικά φάρμακα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung βρίσκονται κυρίως το αντιγριπικό Avigan, το Kaletra (ενεργά συστατικά λοπιναβίρη και ριτοναβίρη), το Foipan αλλά και σκευάσματα που έχουν ως κύρια δραστική ουσία την χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη,

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων στη Βόννη διευκρίνισε ωστόσο στην FAZ ότι για κανένα από τα παραπάνω φάρμακα δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία ως προς την αποτελεσματικότητα τους έναντι του Covid-19.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας. 


το διαβάσαμε ΕΔΩ
Deutsche Welle/Handelsblatt/ FAZ