Τι κάνει στο σώμα μας ο κορωνοϊός

Τι κάνει στο σώμα μας ο κορωνοϊός

Μπορεί να μπήκε στη ζωή μας μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, όμως ήδη ο πλανήτης καλείται να αντιμετωπίσει μία πανδημία με το κωδικό όνομα COVID-19. Για τους περισσότερους, πρόκειται μια ήπια ασθένεια, κάποιοι άνθρωποι όμως πεθαίνουν. Πώς όμως επιτίθεται στο σώμα μας αυτός ο νέος ιός, γιατί ορισμένοι άνθρωποι πεθαίνουν και πώς αντιμετωπίζεται; Το BBC καταγράφει τα συμπτώματα και τα στάδια του νέου κορωνοϊού.

Περίοδος επώασης 

Είναι η περίοδος όπου ο ιός εγκαθίσταται στο σώμα μας.

Οι ιοί λειτουργούν εισχωρώντας στα κύτταρα του σώματός μας ουσιαστικά με τη μέθοδο της πειρατείας.

Ο κορωνοϊός, επίσημα ονομαζόμενος Sarc-CoV-2, μπορεί να εισβάλει στο σώμα μας όταν εισπνέουμε (όταν κάποιος βήξει κοντά μας) ή όταν αγγίζουμε κάποια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια το πρόσωπό μας.

Στην αρχή μολύνει τα κύτταρα που βρίσκονται στον λαιμό μας, τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες μετατρέποντάς τα σε «εργοστάσια κορωνοϊού» που γεννούν τεράστιους αριθμούς νέων ιών που με τη σειρά τους μολύνουν όλο και περισσότερα κύτταρα.

Σε αυτό τα αρχικό στάδιο δεν αρρωσταίνουμε και κάποιοι άνθρωποι ίσως να μην αναπτύξουν ποτέ συμπτώματα.

Η περίοδος επώασης, δηλαδή το διάστημα ανάμεσα στη μόλυνση και την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων ποικίλει αρκετά, με μέσο όρο ένα διάστημα πέντε ημερών.

Ήπια ασθένεια

Σαν τέτοια θα την περάσει η μεγαλύτερη πλειοψηφία των ασθενών. Ο Covid-19 είναι μια ήπια ασθένεια για τους 8 στους 10 ανθρώπους που θα την κολλήσουν με τα κύρια συμπτώματα να είναι ο πυρετός και ο βήχας.

Οι μυοσκελετικοί πόνοι, ο πονόλαιμος και ο πονοκέφαλος είναι επίσης πιθανά συμπτώματα, ωστόσο όχι απαραίτητα.

O πυρετός και γενικά το αίσθημα αδιαθεσίας είναι αποτέλεσμα του τρόπου που απαντά το ανοσοποιητικό μας σύστημα στη μόλυνση. Ο οργανισμός μας αναγνωρίζει τον ιό ως εχθρικό εισβολέα και στέλνει σήματα στο υπόλοιπο σώμα ότι κάτι δεν πάει καλά εκκρίνοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται κυτοκίνες.

Αυτό συσπειρώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προκαλεί όμως και πόνους στο σώμα καθώς και πυρετό.

Ο βήχας που προκαλεί ο κορωνοϊός είναι αρχικά ξηρός, όχι παραγωγικός, και πιθανόν προκαλείται από τον ερεθισμό των κυττάρων καθώς μολύνονται από τον ιό.

Κάποιοι άνθρωποι στη συνέχεια θα ξεκινήσουν να βήχουν παραγωγικά, βγάζοντας δηλαδή φλέμα, που δεν είναι τίποτα άλλο παρά νεκρά από τον ιό πνευμονικά κύτταρα.

Αυτά τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται με ξεκούραση στο κρεβάτι, πλήθος υγρών και παρακεταμόλη. Δεν απαιτούν ειδική νοσηλεία.

Αυτό το στάδιο κρατά περίπου μία εβδομάδα, κατά το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα καταπολεμά τον ιό.

Ωστόσο, κάποιοι μπορεί να προσβληθούν πιο σοβαρά από τον Covid-19.

Μέχρι στιγμής αυτά είναι όσα ξέρουμε για το στάδιο αυτό, υπάρχουν ωστόσο μελέτες που δείχνουν ότι η ασθένεια μπορεί να έχει και άλλα συμπτώματα, που παραπέμπουν περισσότερο σε κρύωμα, όπως η καταρροή μύτης.

Σοβαρή ασθένεια

Αν η ασθένεια προχωρήσει, αυτό θα συμβεί επειδή το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά υπερβολικά στον ιό.

Αυτές οι χημικές ουσίες προς το υπόλοιπο σώμα προκαλούν φλεγμονή, αλλά αυτό πρέπει να γίνει απόλυτα ισορροπημένα καθώς πολύ μεγάλη φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε όλο το σώμα.

Η φλεγμονή των πνευμόνων λέγεται πνευμονία.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook