Αρκουδόβατος: Για ουρολοιμώξεις, δυσουρία, κυστίτιδες, κολικό νεφρού, αιματουρία, πέτρες ουροποιητικού.

Αρκουδόβατος: Για ουρολοιμώξεις, δυσουρία, κυστίτιδες, κολικό νεφρού, αιματουρία, πέτρες ουροποιητικού.
Επιστημονική ονομασία: Smilax aspera L.
Συνώνυμα: Smilax aspera var. mauritanica, Smilax aspera subsp. nigra, Smilax tetragona
Κοινές ονομασίες: Αρκόβατος, Ακρέβατος, Ξυλόβατος, Σμίλαξ, Σμιλάγγι, Σαρσαπαρίλλη
Βιότοπος, Συλλογή:
Είναι πολυετής αναρριχόμενος θάμνος με αγκαθωτά εύκαμπτα κλαδιά, ανήκει στην οικογένεια Smilacaceae και μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 4μέτρα.

Τα φύλλα του είναι έμμισχα, σκληρά, γυαλιστερά σαν δέρμα, σε σχήμα καρδιάς, με οδοντωτό και αγκαθωτό περιθώριο, διαμέτρου 8-10 εκ. με 7-9 παράλληλες νευρώσεις. Στην βάση των μίσχων εκ πτύσσονται 2 έλικες που βοηθούν την αναρρίχηση του φυτού.

Ανθίζει από τον Αύγουστο έως και τον Νοέμβριο, τα πολύ αρωματικά άνθη του είναι μικρά, λευκό-ρόδινου χρώματος, σε μασχαλιαία τσαμπιά. Τα λουλούδια του είναι δίοικα είναι είτε αρσενικά ή θηλυκά, αλλά μόνο το ένα φύλο θα βρεθεί σε κάθε ένα φυτό.

Οι καρποί του μικρές σφαιρικές ράγες, είναι αρχικά κόκκινοι και μαύροι όταν ωριμάσουν, διαμέτρου 1 εκατοστό και περιέχουν 1-3 μικροσκοπικούς στρογγυλούς σπόρους.

Φύεται σε όλη τη χώρα μέχρι τα 1000-1200 μέτρα υψόμετρο σε πετρώδεις πλαγιές, σε δάση όπου αναρριχάται σε κορμούς δέντρων, κοντά στη θάλασσα σε θαμνώδη τοποθεσίες, σε φράκτες, όχθες ποταμών και ρεματιών, σε ελαιώνες και πευκοδάση
Θεραπευτικές ιδιότητες, Συνίσταται:
Υπάρχουν περιγραφές του στον Θεόφραστο και τον Διοσκουρίδη, ο οποίος το θεωρούσε αντίδοτο για όλα τα δηλητήρια

Όταν εμφανίστηκε η σύφιλη στο νέο κόσμο με τους πρώτους αποίκους, χρησιμοποιούταν το φυτό κατά κόρον για τη θεραπεία της.

Θεωρείται ένα από τα καλύτερα φάρμακα αποτοξίνωσης και χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του σωματικού και ψυχικού στρες και την χαλάρωση του σώματος

Σήμερα χρησιμοποιείται στη ομοιοπαθητική σε θεραπείες του ουροποιητικού συστήματος, και του δέρματος.

Η ρίζα έχει μαλακτικές, απολυμαντικές, καθαρτικές, εφιδρωτικές, διουρητικές, διεγερτικές και τονωτικές ιδιότητες.

Τα ώριμα φρούτα συνθλίβονται και εφαρμόζεται στο δέρμα για τη θεραπεία της ψώρας.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε οξέα περιστατικά, σε ουρολοιμώξεις, δυσουρία (χαρακτηριστικός ο πόνος στο τέλος της ούρησης), κυστίτιδες, κολικό νεφρού, αιματουρία, πυουρία, πέτρες νεφρών ή ουροδόχου κύστης, ιζηματώδη ούρα.

Η ρ
ίζα έχει όλα τα συστατικά του φαρμάκου που κυκλοφορει με το όνομα: sarsaparilla και χρησιμοποιείται σαν αντιοξειδωτικό για τον καθαρισμό του αίματος, την καταπολέμηση βακτηρίων, την προστασία του συκωτιού, την αύξηση της ούρησης, τη διέγερση της πέψηςκαι πολλές άλλες δράσεις.

Ακόμη το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί σαν φυτικό φάρμακο για την χαλάρωση των μυών,ρευματικού πόνου, ως διουρητικό, εφιδρωτικό, διεγερτικό και έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τη θεραπεία της υπέρτασης, διαβήτη, πεπτικές διαταραχές, και δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης.
Επίσης:

Οι μέλισσες συλλέγουν γύρη και νέκταρ σε μια δύσκολη εποχή για τα μελίσσια.

Οι ράγες του είναι μια καλή πηγή τροφής για τα πουλιά, ενώ όλο το φυτό είναι καταφύγιο για τα μικρά ζώα.

Η ρίζα είναι συστατικό για ροφήματα στη Τζαμάικα αλλά και για κάποια αναψυκτικά, ποτά και μπύρες.

Μια κόκκινη χρωστική ουσία λαμβάνεται από τους ώριμους έλικες που χρησιμοποιείται στην βαφική.
Καλλιέργεια:

Το φυτό επίσης συχνά καλλιεργείται ως αδιαπέραστος φράκτης στους κήπους.
Αρσενικά και θηλυκά φυτά πρέπει να καλλιεργούνται εάν απαιτείται σπόρος.

Είναι κατάλληλο για αμμώδη, αργιλώδη και βαριά εδάφη, προτιμά υγρό χώμα. Μπορεί να αναπτυχθεί σε ημι-σκιερές ή σκιερές τοποθεσίες.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.


το διαβάσαμε ΕΔΩ