Βάμμα πρόπολης: Το αντιβιοτικό της φύσης

Βάμμα πρόπολης (Propolis Tincture) είναι ένα αλκοολούχο διάλυμα από καθαρό οινόπνευμα και πρόπολη. Σε διάρκεια περίπου 6 εβδομάδων, τα ενεργά συστατικά της πρόπολης διαλύονται στο οινόπνευμα και δημιουργείται το βάμμα.
Έχει καστανοκόκκινο χρώμα και αποτελεί ιδανικό φυσικό αντιβιοτικό.

Πράγματι, το βάμμα πρόπολης είναι ένα απόλυτα φυσικό ελιξίριο προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντισηπτική δράση.

Χρησιμοποιείται στη σύγχρονη εναλλακτική ιατρική ως τονωτικό και δεν είναι τυχαία γνωστό και ως «το αντιβιοτικό της φύσης».
Πρόπολη
Η πρόπολη είναι ένα από τα προϊόντα της μέλισσας, πέρα από τη γύρη, το κερί, τον βασιλικό πολτό και το μέλι. Πρόκειται για μία κολλώδη ουσία, την οποία συλλέγουν οι μέλισσες και την εμπλουτίζουν με κερί, γύρη και διάφορα ένζυμα. Από αυτές τις προσμίξεις δημιουργείται μία πάστα, την οποία χρησιμοποιούν για απολύμανση και στεγανοποίηση της φωλιάς τους. Είναι αδιάβροχη και περιορίζει την πρόσβαση ξένων εισβολών, ανεξαρτήτως μεγέθους. Κρατά μακριά τόσο τα μικρόβια και τα βακτήρια, όσο και τα μυρμήγκια και τα ποντίκια. Παρ’όλα αυτά, οποιοσδήποτε εισέλθει μέσα στο μελίσσι, θανατώνεται. Επειδή η μεταφορά του πτώματος είναι αδύνατη, η πρόπολη χρησιμοποιείται για να το βαλσαμώσει, ώστε το περιβάλλον να διατηρηθεί καθαρό και αποστειρωμένο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρητίνη, κερί, αιθέρια έλαια και γύρη, ενώ συμπληρωματικά, περιλαμβάνει και αρωματικές ουσίες, σάκχαρα, βάλσαμα, τερπένια κ.λπ. Συμβάλλει στην επούλωση τραυμάτων, διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και χρησιμοποιείται στην κοσμητολογία.

Πολλές φορές χρησιμοποιούμε το βάμμα πρόπολης σε συνδυασμό με άλλες ουσίες για να επωφεληθούμε από τα πλούσια στοιχεία του. Για παράδειγμα, το διάλυμα από βάμμα και αλατόνερο χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, φαρυγγίτιδας ή σε οδοντιατρικές ασθένειες. Σε αυτή την περίπτωση, συστήνονται μπουκώματα από αυτό, σε αναλογία 1:10. Το ίδιο διάλυμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ιγμορίτιδα, κάνοντας αναρρόφηση από τη μύτη. Ακόμη, σε περίπτωση ωτίτιδας μπορείτε να αραιώσετε λίγο βάμμα πρόπολης σε χλιαρό νερό, σε αναλογία 1:1, να βουτήξετε λίγο βαμβάκι και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε στο αυτί σας.
Εάν υποφέρετε από αναπνευστικές ασθένειες μπορείτε να προσθέσετε μια σταγόνα από το βάμμα, σε 5 ml από χλωριούχο νάτριο, ή και απευθείας, και να το εισπνεύσετε. Επιπλέον, για τόνωση και ευεξία, μπορείτε να προσθέσετε περίπου 15-20 σταγόνες βάμματος σε λίγο γάλα ή νερό. Αυτό θα βοηθήσει και στην ανακούφιση από γαστρεντερικά προβλήματα. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε την επουλωτική δράση του βάμματος, γι’αυτό και το χρησιμοποιούμε απευθείας ως λοσιόν, σε διάφορες βλάβες του δέρματος, είτε είναι ανοιχτές πληγές, είτε μυκητιάσεις, είτε έρπητας. Παρόλα αυτά, σε περιπτώσεις ασθενειών, μην αμελήσετε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ώστε να έχετε σωστή διάγνωση και να επωφεληθείτε από το προϊόν στο 100%.

Οφέλη
Επιστημονικές μελέτες, τα τελευταία χρόνια, έχουν δείξει τα οφέλη της πρόπολης για τον άνθρωπο, και το βάμμα πρόπολης αποτελεί την πιο εύχρηστη μορφή της. Αναλυτικότερα:

Αποτελεί φυσικό αντιβιοτικό
Έρευνες αποδεικνύουν, ότι το βάμμα πρόπολης διαθέτει ισχυρή αντιβιοτική δράση και μπορεί να αποτελέσει μια ασφαλή επιλογή για την καταπολέμηση των μικροβίων και των βακτηρίων. Πρόκειται για μια πολύ καλή πηγή που προσφέρει ανοσία, θωρακίζει τον οργανισμό και αντιμετωπίζει τις μολύνσεις. Ταυτόχρονα, το «αντιβιοτικό της φύσης» έχει αναλγητική δράση και επιταχύνει την διαδικασία της επούλωσης. Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε φλαβονοειδή, καταπολεμά τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, την γρίπη, το κρυολόγημα και τις μυκητιάσεις, ενώ ανακουφίζει από διαταραχές του πεπτικού συστήματος.
Τα πλεονεκτήματα της πρόπολης
σε αντίθεση με τα κοινά αντιβιοτικά, όπως πενικιλίνη, στρεπτομυκίνη ή τεραμυκίνη, είναι πολλά. Κατά κύριο λόγο, στις μέρες μας γίνεται κατάχρηση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να παύουν να είναι λειτουργικά. Ο ανθρώπινος οργανισμός συνηθίζει στις δραστικές ουσίες των αντιβιοτικών και έτσι τα βακτήρια γίνονται πιο ανθεκτικά. Το βάμμα πρόπολης αποτελεί μια εναλλακτική λύση, προκειμένου να περιοριστεί η άσκοπη χρήση φαρμάκων. Επιπλέον, αν και πολλά αντιβιοτικά παρουσιάζουν παρενέργειες σε μερικούς ανθρώπους, η πρόπολη φαίνεται να επιδρά μόνο θετικά.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα
Η υψηλή δραστικότητα που έχει το βάμμα πρόπολης επιδρά σημαντικά στην υγεία του ανθρώπου. Το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και ο οργανισμός θωρακίζεται ενάντια στις λοιμώξεις. Το προϊόν περιέχει περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες, ενώ τα φλαβονοειδή, που είναι υπεύθυνα για τον μηχανισμό του ανοσοποιητικού, καταλαμβάνουν περίπου το 50%. Ταυτόχρονα, αυξάνει την παραγωγή ιντερφερόνης και προκαλεί τόσο κυτταρική, όσο και χημική ανοσία. Ως αποτέλεσμα, το ανοσοποιητικό ισχυροποιείται και επισπεύδεται η κυτταρική αναγέννηση. Ο εκφυλισμός των κυττάρων αναστέλλεται και προλαμβάνονται ακόμα και σοβαρές ασθένειες, όπως ο καρκίνος.

Διατηρεί την στοματική υγεία
Κατά την αρχαιότητα, η πρόπολη χρησιμοποιούνταν ως απολυμαντικό. Το βάμμα πρόπολης χρησιμοποιείται και αραιωμένο σε 2 μέρη νερού ως στοματικό διάλυμα και συμβάλλει στην διατήρηση της στοματικής υγείας. Έχει αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές και αντιικές ιδιότητες, και βοηθάει στην αντιμετώπιση της ουλίτιδας, της περιοδοντίτιδας και άλλων οδοντιατρικών προβλημάτων.

Είναι φυσικό αντιαλλεργικό και αντιοξειδωτικό
Μια από τις πιο χαρακτηριστικές δράσεις που περιλαμβάνει το βάμμα πρόπολης είναι και η αντιισταμινική. Το προϊόν είναι γνωστό αντιοξειδωτικό και η χρήση του ανακουφίζει από αλλεργικά συμπτώματα, όπως η ρινίτιδα, η φαγούρα κλπ. Σε συνδυασμό με γύρη, επιταχύνει την υποχώρησή τους και οδηγεί στην σταδιακή ανοσοποίηση. Παράλληλα, προστατεύει αποτελεσματικά την βιταμίνη C από την οξείδωση.

Προστατεύει το δέρμα
Συχνά η επιδερμίδα μας υποφέρει από ακμή, σπυράκια και διάφορες φλεγμονές, με αποτέλεσμα να είναι θαμπή. Το βάμμα πρόπολης παρέχει σημαντικά οφέλη στην υγεία του δέρματος, χάρη στην αντιφλεγμονώδη και αντιική του δράση. Συμβάλλει στην καταστολή των ενζύμων που προκαλούν τις φλεγμονές και διεγείρει τα μακροφαγικά κύτταρα, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Έτσι, οι πόροι αποσυμφορούνται, το δέρμα καταπραΰνεται και αποκτά τη χαμένη λάμψη του. Οι αντισηπτικές και επουλωτικές του ιδιότητες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, πυοδερματίτιδας αλλά και έρπητα. Επιπλέον, προάγει την κυτταρική ανάπτυξη και επιδρά θετικά ακόμη και σε περιπτώσεις αλωπεκίας.
Πως θα φτιάξετε το δικό σας βάμμα πρόπολης

Όπως αναφέραμε, το βάμμα πρόπολης είναι ένα διάλυμα από πρόπολη και οινόπνευμα. Θα χρειαστείτε:

 Πρόπολη


 Αιθυλική αλκοόλη 95° ποτοποιίας


 Μπεν μαρί


 Θερμόμετρο


 Φίλτρο γαλλικού καφέ


 Σύριγγες


 Φιαλίδια
Απλώνουμε την πρόπολη σε ένα ταψί και ελέγχουμε προσεκτικά για ξένα σώματα (π.χ. ακίδες, έντομα, κερί). Συνεχίζουμε τον έλεγχο, τοποθετώντας την πρόπολη σε ένα δοχείο με νερό και απομακρύνουμε τα ξένα σώματα που επιπλέουν. Η πρόπολη που θα χρησιμοποιηθεί, θα βρίσκεται στον πυθμένα του δοχείου. Για να αφαιρέσουμε το κερί από την πρόπολη, την τοποθετούμε σε μπεν μαρί και την σκεπάζουμε περίπου 5 εκ. με νερό. Θερμαίνουμε το σκεύος στους 70°C, το ανακατεύουμε για περίπου 3 λεπτά και στη συνέχεια το αποσύρουμε από τη φωτιά. Στην επιφάνεια του νερού έχει συγκεντρωθεί το λιωμένο κερί.

Μόλις το μείγμα κρυώσει, χύνουμε το νερό και κρατάμε την πρόπολη, η οποία έχει γίνει ένα παχύρευστο τζελ. Την ανακατεύουμε και έπειτα την επανατοποθετούμε στην φωτιά για να φτιάξουμε ένα πηχτό σιρόπι. Προσθέτουμε ίση ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης σιγά σιγά και ανακατεύουμε αργά. Ομογενοποιούμε το μείγμα και έπειτα το φιλτράρουμε στο φίλτρο του γαλλικού καφέ. Με τη βοήθεια μιας σύριγγας, το μοιράζουμε σε φιαλίδια. Το σκεύασμα παραμένει αναλλοίωτο έως και δυο χρόνια μετά την παρασκευή του. Προορίζεται για εξωτερική χρήση, σε τραυματισμούς, γρατζουνιές και ερεθισμούς.

Παρενέργειες
Η πρόπολη και το βάμμα πρόπολης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία στα προϊόντα των μελισσών. Επιπλέον, διαλύματα βάμματος πρόπολης με βάση το οινόπνευμα, που καταναλώνονται δια στόματος, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από παιδιά, οδηγούς, αλλά και από γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Πρέπει να αποφεύγεται η χορήγησή του σε παιδιά κάτω των 3 ετών, καθώς σε αυτή την ηλικία αυξάνεται ο κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων. Για οποιαδήποτε διευκρίνηση, σε συγκεκριμένες συνθήκες, απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Όταν το βάμμα πρόπολης χρησιμοποιηθεί εξωτερικά, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Το διάλυμα όπου και να πέσει, λεκιάζει. Μέχρι να στεγνώσει επάνω στο δέρμα, δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με ρούχα, διότι βάφει ισχυρά. Σε περίπτωση επαφής με λευκά ρούχα ή επιφάνειες, φεύγει με χλωρίνη, ενώ στα χρωματιστά ρούχα δεν καθαρίζεται.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook