Καρκίνος μαστού: Η διατροφή που αποτρέπει την επανεμφάνιση της νόσουΜια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού, δείχνει νέα επιστημονική μελέτη που περιελάμβανε 300 ασθενείς.
Τα νέα στοιχεία ενισχύουν τη θεωρία ότι οι διατροφικές συνήθειες παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου.


Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες που ακολουθούν την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή –δηλαδή μια διατροφή πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς και σπόρους, ψάρι, ελαιόλαδο και προϊόντα ολικής άλεσης, ενώ ταυτόχρονα περιλαμβάνει πολύ μικρή ποσότητα φρέσκου και επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και ελάχιστον αλκοόλ– διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.Η νέα μελέτη εκπονήθηκε στο Νοσοκομείο Πιατσέντσα της Ιταλίας και περιελάμβανε ασθενείς που βρίσκονταν σε ύφεση μετά την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους για διάστημα τριών ετών.

Κατά το διάστημα αυτό, 11 από τις ασθενείς εμφάνισαν και πάλι καρκίνο. Οι γυναίκες αυτές ακολουθούσαν τη συνήθη διατροφή τους. Από την ομάδα της μεσογειακής διατροφής, καμία από τις γυναίκες δεν παρουσίασε υποτροπή.

Για πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού, μια πιθανή επανεμφάνιση της νόσου αποτελεί σημαντικό ζήτημα και πηγή άγχους μετά τη θεραπεία. Έτσι, οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να δράσει προστατευτικά αναδεικνύεται πολύτιμη.

Αν και πολλά υποσχόμενα, τα αποτελέσματα της μελέτης θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να επιβεβαιωθούν και να αποτελέσουν τη βάση επίσημων διατροφικών συστάσεων.


*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα http://therapeftis.blogspot.gr/ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.