Πώς συνδέεται ο πόνος στις αρθρώσεις με τα εντερικά βακτήρια;

Μπορούν τα βακτήρια στο έντερο να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις; Σύμφωνα με διάφορες μελέτες αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλούν προβλήματα σε άλλα μέρη του σώματος. Πώς συνδέεται ο πόνος στις αρθρώσεις με τα εντερικά βακτήρια;

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα οφείλεται στην επιδείνωση της κατάστασης των χόνδρων που κατά συνέπεια προκαλεί φλεγμονές και πόνο στις αρθρώσεις.
Αν και οι ερευνητές έχουν τονίσει ορισμένους επικίνδυνους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση αυτού του προβλήματος υγείας, οι ειδικοί δεν είναι απολύτως σίγουροι για την άμεση αιτία αυτής της πάθησης.

Κατά την έρευνα για την εύρεση της ακριβής αιτίας, μια ομάδα ερευνητών επικεντρώθηκε σε έναν πιθανό ένοχο που μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί υπόψη: τα βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο.

Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τα βακτήρια στο έντερο μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που προκαλεί η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Επιπλέον, υπάρχουν μερικές σχετικές παθήσεις που μεταβάλλουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και οδηγούν σε άλλες χρόνιες παθήσεις.

Βακτήρια στο έντερο, μια από τις αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις
Μια μελέτη, που διεξήχθη το 2ο13 από τον Δρ. José Scher, ρευματολόγο του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έπασχαν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν βακτήρια με την ονομασία Prevotella copri στο έντερό τους σε σχέση με εκείνους που δεν έπασχαν από αυτή την πάθηση.

Σε μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο Δρ. Scher ανακάλυψε ότι οι ασθενείς που έπασχαν από ψωριασική αρθρίτιδα παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα σημαντικών βακτηρίων στο έντερό τους.

Αυτές οι μελέτες αποτελούν μέρος μιας προσπάθειας των επιστημών σε όλο τον κόσμο να κατανοήσουν και να εξηγήσουν το ρόλο που παίζει το μικροβίωμα (το σύνολο των μικροβίων που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σύστημα) στη συνολική μας υγεία.

Θεωρείται ότι η εντερική χλωρίδα αποτελείται από περισσότερα από 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων που όλα μαζί ζυγίζουν 2 με 6 κιλά. Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές προσπάθησαν να δείξουν ότι αυτοί οι οργανισμοί παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Ορισμένοι προωθούν την ανάπτυξη ασθενειών ενώ άλλοι προστατεύουν το σώμα.

Τα βακτήρια στο έντερο επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα
Η Veena Taneja, ανοσολόγος της Κλινικής Μάγιο στο Ρόστεστερ της Μινεσότα βεβαιώνει ότι: «με κάθε μελέτη γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το γεγονός ότι αυτά τα μικρόβια μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να συμβάλουν στην εμφάνιση ασθενειών και εκτός του εντέρου. Οι πόνοι στις αρθρώσεις συνδέονται άμεσα με τα βακτήρια του εντέρου.»

Οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι από την ανακάλυψη ότι τα βακτήρια του εντέρου επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα πολύ περισσότερο από ό,τι θεωρούσαν μέχρι πρότινος.

Τις τελευταίες δεκαετίες, έχουν αυξηθεί οι περιπτώσεις των αυτοάνοσων διαταραχών και πολλοί ερευνητές μικροβιωμάτων είναι πεπεισμένοι ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής καθώς και οι αλλαγές που έχει επιφέρει στο οικοσύστημα του μικροβιώματος είναι τουλάχιστον μερικώς υπεύθυνες για αυτό το πρόβλημα.

Τα βακτήρια Prevotella copri μπορεί να ευθύνονται για τον πόνο στις αρθρώσεις
Αυτά τα μικρόβια επηρεάζουν την υγεία του εντέρου, όπου βρίσκονται τα δυο τρίτα των ανοσοκυττάρων του σώματος. Κατά τη διάρκεια της πέψης, το γαστρεντερικό σύστημα πρέπει να διατηρεί μια σταθερή εισροή ξένων μικροβίων που λαμβάνονται μέσω των τροφών και των ποτών.


Το έντερο για να εκτελεί σωστά τις λειτουργίες του έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο ανοσοποιητικό σύστημα το οποίο καλύπτει και άλλα όργανα πέραν του εντέρου. Τα ανοσοκύτταρα που βρίσκονται στο έντερο έχουν την ικανότητα να ενεργοποιούν τα φλεγμονώδη κύτταρα που βρίσκονται σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται στις αρθρώσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό Δρ. José Scher, τα βακτήρια Prevotella copri μπορούν να προκαλέσουν μια αντίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία εκτείνεται και σε άλλους ιστούς προκαλώντας πόνο στις αρθρώσεις. Άλλη μια θεωρία είναι ότι τα ωφέλιμα μικρόβια εκτοπίζονται με αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η τελευταία θεωρία υποστηρίζεται πιο σθεναρά καθώς η έρευνα έδειξε ότι οι ασθενείς που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα βακτηρίων Prevotella copri παρουσίαζαν μειωμένα επίπεδα βακτηρίων Bacteroides fragilis, ωφέλιμα βακτήρια που στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών έδωσαν έναυσμα για νέες μελέτες και για τη δημιουργία στρατηγικών για τη χρήση βακτηρίων στη θεραπεία αυτοάνοσων νοσημάτων.

Στην πραγματικότητα, οι επιστήμονες υγείας έχουν ήδη αρχίσει να συστήνουν προβιοτικά (καλά βακτήρια) για την επαναφορά της εντερικής χλωρίδας και για τη θεραπεία προβλημάτων υγείας όπως την ακμή, την αϋπνία και άλλα προβλήματα που συνδέονται με την υγεία του εντέρου.
*Οι πληροφορίες που περιέχονται στην σελίδα ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την γνωμάτευση του ιατρού σας. Αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε κάποια θεραπεία ή διατροφή ρωτήστε τον προσωπικό ιατρό σας.

 Ακολουθήστε μας και στο Facebook