Διαλογισμός..η τέχνη του πνεύματος. Διαδικασία & Τεχνικές..Ο Διαλογισμός είναι μια πανάρχαια, διαχρονική και πανανθρώπινη τέχνη του πνεύματος αλλά και μια φυσική κατάσταση συνειδητότητας και ύπαρξης. Βιώνεται ως μια απεριόριστη και βαθύτατη κατάσταση ηρεμίας, γαλήνης και εσωτερικής αρμονίας και ειρήνης. Διαλογισμός είναι πρωτίστως το άδειασμα του νου, το άδειασμα των σκέψεων και των συναισθημάτων μας. Χρειάζεται να είσαι κενός και σιωπηλός για να απολαύσεις τις ανώτερες ποιότητες του διαλογισμού. Αλλά και αυτό το ίδιο το άδειασμα είναι μέρος του.


Σταδιακά, ο Διαλογισμός δίνει θετική διάθεση και χτίζει τη θετική στάση απέναντι στη ζωή, την καθημερινότητα καιτις ποικίλες προκλήσεις της, αφυπνίζοντας τον θε(τ)ϊκό εαυτό μας! Ο νους και το πνεύμα αντιδρούν πάντοτε θετικά στο διαλογισμό και επιστρέφουν άμεσα στην πρωταρχική και φυσική κατάσταση τους, μια κατάσταση ήρεμης δεκτικότητας και γαλήνιας αγνότητας. Εκτός όμως από το νου και το πνεύμα, το σώμα αντιδρά επίσης απολύτως θετικά στο διαλογισμό και σταδιακά επανέρχεται στην πρωταρχική και φυσική κατάσταση του, η οποία είναι κατάσταση απόλυτης
αρμονίας, ευεξίας, ζωτικότητας και σταθερής υγείας.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Η.Π.Α. έχει χρηματοδοτήσει με πάνω από 24 εκατομμύρια δολάρια - και συνεχίζει να χρηματοδοτεί - τις μελέτες για τον Διαλογισμό, σχετικά με την πρόληψη και θεραπεία των καρδιακών παθήσεων, της υπέρτασης και των εμφραγμάτων.

Αυτές οι μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει:

Μείωση των παραγόντων κινδύνου για την υπέρταση, τον διαβήτη και την παχυσαρκία (American Medical
Association's Archives of Internal Medicine)
Αύξηση του μέσου όρου ζωής (American Journal of Cardiology)
Μείωση της σκλήρυνσης των στεφανιαίων αρτηριών (American Heart Association's Stroke)
Περισσότερη μείωση της υψηλής πίεσης, σε σύγκριση με άλλες μεθόδους (Ethnicity & Disease) Μείωση της καρδιακής ανεπάρκειας (Ethnicity & Disease)
Μείωση της ανάγκης για φάρμακα για την υπέρταση (American Journal of Hypertension)
Βελτίωση της αντίδρασης του εγκεφάλου στο στρες και στον πόνο (NeuroReport)

Προετοιμασία Διαλογισμού

Η διαδικασία του διαλογισμό μπορεί να διαρκέσει από 5 λεπτά και πάνω, ένας καλός διαλογισμός διαρκεί τόσα λεπτά όσα και η ηλικία του ατόμου που τον ασκεί δηλαδή αν κάποιος είναι 20 χρονών καλό είναι να διαλογιστεί για 20 λεπτά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει αυτό να γίνει λόγος απογοήτευσης. Ο σκοπός του διαλογισμού είναι να καθαρίσει τον νου και την καρδιά από περιττές σκέψεις και συναισθήματα, επομένως το να φορτιζόμαστε με “αρνητικά” συναισθήματα επειδή δεν καταφέραμε να διαλογιστούμε 20 λεπτά είναι ανούσιο. Για να διαλογιστούμε είναι πολύ σημαντικό να έχουμε 20-30 λεπτά (και ας μην τα χρησιμοποιήσουμε όλα) τα οποία να μην μας ενοχλεί κανείς.

Αυτό το χρονικό διάστημα θα απομονωθούμε και θα κλείσουμε τα κινητά. Κάτι άλλο σπουδαίο ιδικά στην αρχή, που μπορεί να μην έχουμε βαθιά πίστη στην σπουδαιότητα αυτής της τεχνικής, είναι καλό να μην την συζητάμε με άτομα που ξέρουμε ότι θα την κατακρίνουν, μέχρι τουλάχιστον να αποκτήσουμε μια εμπειρία και να είμαστε σίγουροι για τα οφέλη της.

Στάση
Το σημαντικό είναι να βρούμε μια στάση η οποία να είναι βολική και στην οποία να μπορούμε να κάτσουμε για 20 λεπτά, επομένως ο καθένας μπορεί να καθίσει όπως θέλει. Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποιες στάσεις στις οποίες η ενέργεια ρέει καλύτερα. Αυτές οι στάσεις έχουν ως κοινό το ότι τα γόνατα βρίσκονται πιο χαμηλά από την λεκάνη.

Όταν συμβαίνει αυτό η σπονδυλική στήλη μένει ίσια και έτσι η ενέργεια ρέει καλύτερα σε όλα τα μέρη του σώματος.
Ο πιο απλός τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να καθίσεις οκάδων πάνω σε ένα μαξιλάρι έτσι ώστε το μαξιλάρι να ανυψώνει την λεκάνη σου σε σχέση με τα γόνατα. Τα άτομα τα οποία έχουν αφιερώσει παραπάνω χρόνο στην άσκηση του Διαλογισμού συχνά έχουν και καλύτερα ανοίγματα λόγο κάποιων ασκήσεων γιόγκα που κάνουν (σε αυτό το σημείο να σημειώσω ότι σύμφωνα με τον ταοϊσμό η ευλυγισία είναι πολύ σημαντικό πράγμα γιατί όπως είχε πει και ο Λαο Τσε

«Ό,τι είναι ευέλικτο και τρυφερό ανήκει στο βασίλειο της Ζωής και ό,τι είναι σκληρό και δυνατό ανήκει στο βασίλειο του Θανάτου.» μέσα από αυτά τα λόγια περνάει ένα μήνυμα τόσο για την ψυχή όσο και για το σώμα μιας και αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα ) έτσι μπορούν να βολευτούν σε πιο εξειδικευμένες στάσεις όπως οι παρακάτω.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια