Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από ρευματικές παθήσεις

Στην Ελλάδα, οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3.000.000 (13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα), ενώ 1 στα 1.000 παιδιά πάσχουν από νεανική αρθρίτιδα.

Το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία μέσα στα 5 πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ 1 στους 2 ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Επίσης, ένας στους πέντε δηλώνει ότι η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε λόγω καθυστέρησης ή ακόμη και διακοπής της λήψης της θεραπείας του, ενώ ένας στους τέσσερις ζητά από το γιατρό του αλλαγή της θεραπείας λόγω των δυσκολιών προμήθειας της φαρμακευτικής αγωγής.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σήμερα, Τετάρτη 7 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ρευματολογικής Εταιρείας & Επαγγελματικής Ένωσης Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ), Παναγιώτη Τρόντζα. Αφορμή στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας, που εορτάζεται στις 12 Οκτωβρίου και φέτος έχει ως κεντρικό μήνυμα: «It’s in your hands, take action» (είναι στο χέρι σου, δράσε).

«Υπάρχουν σήμερα σημαντικές ελλείψεις στις δημόσιες δομές υγείας σε νοσηλευτικό προσωπικό και άλλους επαγγελματίες υγείας ενώ ελάχιστοι ρευματολόγοι (λιγότεροι από το 10%) εργάζονται στο ΕΣΥ ή στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας», ανέφερε ο κ. Τρόντζας.

Σημαντικό έλλειμμα ενημέρωσης για τις ρευματικές παθήσεις, ελλιπής αναγνώριση από το ευρύ κοινό πολλών από αυτές, καθυστερημένη παραπομπή των ασθενών στις υπηρεσίες ρευματολόγου, δυσκολία πρόσβασης σε ρευματολογικές υπηρεσίες ασθενών με οικονομική αδυναμία και ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωση για τις ρευματικές παθήσεις από έγκυρες πηγές, καταγράφει η περιοδική κοινωνική έρευνα της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.

Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία (μεταξύ όλων των νοσημάτων) χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (47,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ κατατάσσονται στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις αιτίες κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (24% και 17,7% αντίστοιχα).

Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν όλες τις ηλικίες και όχι μόνο τους ηλικιωμένους και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα, ενώ, εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα αλλά και θνητότητα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων η αιτιολογία παραμένει άγνωστη.

Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κ.λπ.), καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη παθογένεσή τους, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα.

Ο κ. Π. Τρόντζας τόνισε ότι οι καταστρεπτικές συνέπειες των ρευματικών παθήσεων μπορούν να ελαχιστοποιηθούν μόνον εάν εφαρμοσθεί η «πρώιμη διάγνωση και η κατάλληλη σύγχρονη θεραπεία».

Το Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις (συναποτελείται από την ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ και τις ενώσεις ασθενών με ρευματοπάθειες), έχει καταθέσει στο υπουργείο Υγείας Σχέδιο Δράσης για τις ρευματικές παθήσεις, το οποίο περιλαμβάνει 7 θεματικούς άξονες που αφορούν: τις αναγκαίες πολιτικές υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που χρειάζεται να εφαρμοσθούν, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, την ανάγκη δημιουργίας αρχείων καταγραφής ρευματοπαθών, την υποστήριξη και τη φροντίδα των χρόνιων ρευματοπαθών, την ανάπτυξη του εθελοντισμού για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών, την εκπαίδευση των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας αλλά και των ίδιων των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς και την έρευνα για τις ρευματικές παθήσεις.

Η ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ έχει ξεκινήσει από το 2014 την πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία για τις ρευματικές παθήσεις με σύνθημα «πρώιμη διάγνωση-έγκαιρη παρέμβαση» και στο πλαίσιο αυτής το Εθνικό Συμβούλιο διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου, ανοιχτή κεντρική εκδήλωση κοινού (με ελεύθερη είσοδο) στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής (αίθουσα Σκαλκώτας) με τη συμμετοχή και θεσμικών παραγόντων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια