Μαστίγωμα Τσουκνίδας για τους πόνους

Η βοτανική ονομασία της τσουκνίδας “Urtica” προέρχεται από τη λατινική λέξη “urere”(καίω). Η ονομασία περιγράφει το κάψιμο στο δέρμα, που εμφανίζεται όταν, κατά την επαφή με το φυτό, απελευθερώνεται μια αβλαβής κνιδώδης τοξίνη(κυρίως μυρμηγκικό οξύ). Πριν από την καλλιέργεια του βαμβακιού, η τσουκνίδα ήταν το πιο σημαντικό κλωστικό φυτό στην Ευρώπη. Στο Μεσαίωνα την έβαζαν στα ούρα του ασθενούς ως πρόγνωση:
Εάν έμενε πράσινη την ημέρα και τη νύχτα, ήταν σημάδι άμεσης ανάρρωσης, εάν αντίθετα συρρικνώνονταν, οι ελπίδες ήταν χαμένες. Πολύ διαδεδομένο ήταν το μαστίγωμα της πλάτης με τους μίσχους της τσουκνίδας, που έδινε ένα αίσθημα θερμότητας για πολλές ώρες και θεωρούσαν ότι βοηθάει στα ισχιακά ενοχλήματα ή στην οσφυαλγία.

Μαστίγωμα με Τσουκνίδα ..Μαρτυρία από τον   γιωργος βυρλας πριν πολλά χρόνια ενας παππούς μου είχε πει οτι θεράπευσε ένα άτομο απο πόνους στην σπονδυλική στήλη απλά μαστιγωνοντας των με τσουκνίδα..προχθές το δοκίμασα στο χέρι μου ,το είχα χτυπήσει και τον τελευταίο καιρό πονούσα αφόρητα..έτσι πήρα μια τσουκνίδα και για ενα λεπτό περίπου το μαστίγωσα με το φυτο..αρχικά έτσουζε πολύ..ύστερα λες και πηρε φωτιά το χέρι..με την πρώτη  εφαρμογη  μου περασε το 80 τις εκατό του πόνου....                                                                                                                                                                                                                   Οι καυστικές τρίχες της τσουκνίδας είναι σαν μικροσκοπικοι αδένες που έχουν μέσα τους  χημικές ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα. Οι τρίχες είναι πολύ επώδυνες στην αφή, αλλά αν ερεθίσουν μια περιοχή του σώματος που είναι ήδη με πόνο, οι χημικές ουσίες αυτές  μπορούν πραγματικά να μειώσουν τον αρχικό πόνο. Αυτός είναι ο λόγος που η τσουκνίδα ονομάζεται αντιερεθιστικη. Εάν σας έχει  τσιμπήσει  τσουκνίδα, μπορείτε να ανακουφίσετε  τα επώδυνα τσιμπήματα  της με  εφαρμογή από το  χυμό της  πανω στο δέρμα σας.


Επιστημονικά τεκμηριωμένες εφαρμογές:
Η επιτροπή Ε και η ESCOP υποστηρίζουν τη χρήση των φύλλων της τσουκνίδας για τα ρευματικά ενοχλήματα και τις φλεγμονές της ουροφόρου οδού, καθώς και τη χρήση της ρίζας στις νόσους του προστάτη.

Τα συστατικά των φύλλων αναστέλλουν το σχηματισμό φλεγμονωδών ουσιών. Σε πειράματα με ζώα το εκχύλισμα είχε αναλγητική και διουρητική δράση.
Ορισμένα συστατικά της ρίζας της τσουκνίδας αναστέλλουν τα ένζυμα μέσα στον προστάτη. Σε ποντικούς, το εκχύλισμα ανέστειλε τη μη φυσιολογική ανάπτυξη του προστάτη. Επιπλέον οι ρίζες προκαλούν αύξηση του όγκου και της ροής των ούρων.                                     Προετοιμασία:
1 κουτάλια φαγητού από τριμμένη τσουκνίδα (ή μια πρέζα άτριφτης) ρίχνεται σ’ ένα δοχείο όπου προστίθεται 1 ποτήρι νερό, το περιεχόμενο βράζεται για 5 λεπτά και μετά από ένα διάστημα το υγρό στραγγίζεται και πίνεται.

Για πλύσεις προετοιμάζεται το παραπάνω τσάι πιο συμπυκνωμένο στη δόση 50-60 γρ. σ’ ένα λίτρο νερό. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια