Δυσανεξία στη γλουτένη: Ποιος ο ρόλος του αβγού στη διαχείριση της πάθησης

Όσο περισσότερο μελετούν οι επιστήμονες τη δυσανεξία στη γλουτένη, πάθηση γνωστή και ως κοιλιοκάκη, τόσο περισσότερα μαθαίνουν για τα αίτια και τις πιθανές στρατηγικές αντιμετώπισής της.
Σύμφωνα με νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food Chemistry, το αβγό μπορεί πιθανώς να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της νόσου και να διευκολύνει τη διατροφική καθημερινότητα των ατόμων που πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αντισώματα από τον κρόκο του αβγού μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να παρέχεται ένα προστατευτικό περίβλημα στη γλουτένη καθώς αυτή περνά από τη γαστρεντερική οδό, αποτρέποντας έτσι τον ερεθισμό του εντέρου.
Δημιούργησαν μάλιστα ένα χάπι που κάνει ακριβώς αυτό και μπορεί να λαμβάνεται πριν το γεύμα ώστε να μπορούν όσοι πάσχουν από κοιλιοκάκη να τρώνε ό,τι επιθυμούν χωρίς περιορισμούς.
Όπως εξηγεί ο Δρ Hoon Sunwoo, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, το χάπι δεσμεύεται με τη γλουτένη στο στομάχι και την εξουδετερώνει, ενισχύοντας έτσι τις άμυνες του εντέρου.
Οι ερευνητές ευελπιστούν πως το φάρμακο θα βελτιώσει και θα διευκολύνει την καθημερινότητα των ατόμων με κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στη γλουτένη. Επί του παρόντος, η μόνη λύση για τα άτομα αυτά είναι η αποφυγή όλων των προϊόντων που περιέχουν γλουτένη.
Εάν οι προγραμματισμένες δοκιμές αποδειχθούν επιτυχείς, το φάρμακο θα είναι διαθέσιμο στον Καναδά έως το 2018 και στη συνέχεια θα κατατεθεί αίτηση προς έγκριση για κυκλοφορία στις ΗΠΑ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια